Kiderült, hogyan olvassuk az étlapot

Vágólapra másolva!
Az étteremvezetők körében elterjedt az a nézet, hogy a vendégek több figyelmet szentelnek az étlap bizonyos pontjainak. Egy amerikai tanulmány szerint ez csupán tévhit.
Vágólapra másolva!

Amikor beülünk egy étterembe, és kezünkbe vesszük az étlapot, akkor úgy olvassuk, mint egy könyvet? Vagy esetleg szemünk ide-oda cikázik, hogy megtalálja a legínycsiklandóbb fogást?

A San Franciscó-i Állami Egyetem vendéglátással és turizmussal foglalkozó kutatója, Sybil Yang a kutatásai alapján választ adott a kérdésre. Yang önkénteseket toborzott a kísérletéhez, amelyben egy általa készített étlapot kellett áttanulmányozniuk a résztvevőknek. Miután végeztek, egy teljes ételsort kellett rendelniük.

A kutató infravörös szemszkennerrel követte nyomon a vizsgálati alanyok szemmozgását, miközben az étlapot olvasták. A kísérlet eredménye arra utal, hogy az átlagos vacsorázó sorban olvassa végig az étlapot, ahogy a könyvet is szokták. Szeme az étlap egyetlen meghatározott pontján sem időzött lényegesen tovább, mint másutt.

International Journal of Hospitality Management
Így olvassuk az étlapot az étlapkészítők szerint (balra), és így a valóságban (jobbra)

A kísérlet cáfolja azt a vendéglátásban elterjedt nézetet, mely szerint az étlapon található egy kitüntetett pont, méghozzá a jobb oldalon, a középvonal fölött, ahová a vendégek tovább néznének (a fenti ábrán 1-es számmal). Sok étterem étlapján itt helyezik el a kiemelt, drágább fogásokat abban a reményben, hogy így többet adnak el ezekből.