Vágólapra másolva!
Egy oroszlánfókákról készült megrázó filmfelvétel közzétételével kívánja felhívni a figyelmet a tengeri szemét problémájára az alaszkai vadgazdálkodással foglalkozó kormányszervezet.
Vágólapra másolva!

A tengeri állatok életére egyre nagyobb veszélyt jelent a sok vízben sodródó hulladék. Ezek közül is talán a legveszélyesebbek a leszakadt horgászzsinórok, elszabadult halászhálók, illetve a különféle műanyagdarabok. Az alaszkai vadászati és halászati minisztérium (Alaska Department of Fish and Game) kutatói egy sokkoló videó közzétételével próbálják felhívni a figyelmet a problémára, és egyben megoldásokat is kínálnak az állatokat fenyegető veszély csökkentésére.

A csak erős idegzetűeknek ajánlott videóban olyan oroszlánfókák láthatók, amelyek különféle tengeri hulladéktól szenvedtek sérülést vagy életüket ilyen lebegő szemét oltotta ki. Láthatók állatok hurokkal a nyakuk körül, halászhálóba gabalyodott fókák és tengeri emlősök szájukba akadt horgászcsalival.

A képeket és videofelvételeket a veszélyeztetett keleti Steller-oroszlánfókák (Eumetopias jubatus) 2000 és 2007 közötti tanulmányozása közben készítették a kutatók. Az Alaszka délkeleti partvidékén és Brit Columbia északi részén élő állatok között 386 olyan egyedet jegyeztek fel, amelyek valamilyen károsodást szenvedtek a tengeri hulladéktól. A szám valószínűleg ennél jóval nagyobb, hiszen ebben nincsenek benne a tengerben hulladékba gabalyodott és elpusztult állatok, valamint a tömegben a kutatók szeme elől elrejtőzött fókák sem, mondta Lauri Jemison, a fókaprogram egyik vadbiológusa.

A probléma nemcsak a fókákat sújtja. Számos más tengeri emlős (például delfinek), tengeri madarak és teknősök néznek szembe hasonló veszéllyel. Az alaszkai vizekben a fókaalkatúak közül a Steller-oroszlánfókák és az északi medvefókák (Callorhinus ursinus) gabalyodnak leggyakrabban valamilyen hálóba vagy más hulladékba. A felnőtt állatoknak szerencsére sokszor sikerül leszedniük a nyakukra tekeredett hurkot, de a játszadozó kölykök számára sokszor végzetes lehet egy ilyen baleset. A nyakra szoruló hurok előbb-utóbb megfojtja a növekvő állatot.

Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan
Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A fókákat veszélyeztető hulladékfélék bemutatása

A kutatók több megoldást is kínálnak a problémára. A legegyszerűbb, hogy felhívásokban arra buzdítják az embereket: vágjanak el minden szemétbe kerülő hurkot. Ez a hulladék még mindig okozhat gondot, de valamivel kevesebbet. Ennél lényegesen többet használ, ha csökkentik a hajókról és a szárazföldről tengerbe zúdított szemét mennyiségét. További megoldás a halászattal foglalkozó emberek felvilágosítása, hogy ne használjanak például olyan fémből készült csalikat, amelyre szívesen rácsapnak az éhes oroszlánfókák, illetve fejlesszenek olyan eszközöket, amellyel elriasztják a halászhajók közeléből a tengeri emlősöket.