Majdnem eltalálta egy orosz rakétadarab a Nemzetközi Űrállomást

Vágólapra másolva!
A világűrben keringő orosz rakétadarab okozott riadalmat szombaton a Nemzetközi Űrállomáson, mivel egy ideig úgy tűnt, hogy összeütközhet az állomással. A fedélzeten tartózkodó asztronauták felkészültek az állomás elhagyására is, de az űrszemét végül elkerülte őket.
Vágólapra másolva!

Menekülő-űrhajókban kellett fedezéket keresnie a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének szombat hajnalban, mert az űrállomás majdnem űrszeméttel ütközött - közölte a NASA. Az állomáshoz egy korábban használt, a világűrben lekapcsolt orosz hordozórakéta darabja került veszélyesen közel, de ütközés végül nem történt.

A Föld körül keringő rakétadarab közép-európai idő szerint 7 óra 38 perckor volt a legközelebb az állomáshoz. Közeledését későn, csak pénteken vették észre, így már nem tudták elnavigálni az ISS-t az útjából. Az űrszemét végül 23 kilométerre haladt el az állomás mellett - közölte az orosz űrügynökség.

Ha a nagy sebességgel keringő rakéta becsapódik, komoly károkat okozhatott volna az űrállomásban - írja a BBC. A NASA szerint ugyanakkor az eset nem volt túl veszélyes, elővigyázatosságból küldték a fedélzeten tartózkodó asztronautákat a visszatérő-űrhajókba. Ha az állomás ütközés miatt komolyan károsodott volna, a rajta tartózkodó két amerikai, három orosz és egy japán űrhajós két Szojuz űrhajóval tért volna vissza a Földre.

Miután a veszély elmúlt, az űrhajósok visszatértek az állomásra, ahol folytatták a munkájukat. Az utóbbi 12 évben ez volt a harmadik eset, hogy az asztronautáknak fedezékbe kellett vonulniuk a közeledő űrszemét elől, legutóbb tavaly júniusban egy űrszemétdarab 335 kilométerre húzott el az űrállomás mellett. A NASA 22 000 nagyobb űrszemét-darabról tud, amely a Föld körül kering.