Ilyen lesz a világ legnagyobb nemzeti parkja

Chobe Nemzeti Park, a világ legnagyobb védett területe, oroszlánok
Vágólapra másolva!
Magyarországnál háromszor nagyobb természetvédelmi területet hoztak létre Afrika déli részén, mely öt ország nemzeti parkjait és rezervátumait olvasztja egybe.
Vágólapra másolva!

Öt országra is kiterjed a világ legnagyobb természetvédelmi területe, a Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA TFCA). Az Angola, Namíbia, Botswana, Zambia és Zimbabwe közreműködésével kijelölt területen él Afrika elefántjainak majdnem a fele, itt található az Okavango folyó deltája és a Viktória-vízesés is.

Forrás: http://www.kavangozambezi.org
A park területe. Kattintson a további képekért!

Az érintett országok vezetői még 2003-ban döntöttek a terület kijelöléséről, hogy hatékonyabban meg tudják védeni a vidék élővilágát, miközben fellendítik a turizmust úgy, hogy az a leginkább kedvező legyen a helyi közösségek számára. A KAZA hivatalosan 2012. március 15-én alakult meg, és a 290 ezer négyzetkilométeres terület 36 meglévő nemzeti parkot, vadrezervátumot és turisztikai szempontból jelentős helyet olvaszt egy egységbe.

A vidék a vadászok által Big Five-nak is nevezett öt afrikai nagyvad, az oroszlán, elefánt, kafferbivaly, leopárd és orrszarvú otthona. Becslések szerint 325 ezer elefánt él a területen, és a sűrűbben lakott területeken rendszeresek a konfliktusok az állatok és az emberek között, ugyanis az elefántok gyakran learatják a termést, és tönkreteszik a megművelt területeket. Zambia egyik kis falujában, Kakwengában azonban úgy tűnik, sikerült megoldást találni a problémára: a csilivel összekevert elefántürülék sikeresen távolt tartja az ormányosokat.

Forrás: AFP/Michel Denis-Huot
Elefántok Botswanában. Kattintson a további képekért!

A területen számos sérülékeny állatfaj is előfordul, például gepárdok, keskenyszájú orrszarvúk, vadkutyák és több mint 600 vidékre jellemző madárfaj él itt. A flórát több mint 3000 növényfaj alkotja, melyek közül több száz endemikus (bennszülött) faj.

Az alapítók egyik célja, hogy a KAZA elsődlegesen a helyi lakosok számára legyen előnyös. Becslések szerint 2-2,5 millió ember él a területen, akiknek naponta meg kell küzdeniük a természetes erőforrásokhoz való korlátozott hozzáféréssel, a haszonállatokat pusztító betegségekkel, és a vadállatok okozta károkkal.

Forrás: AFP/Franck Guiziou
Oroszlánok a Chobe Nemzeti Parkban. Kattintson a további képekért!

Angola kivételével az érintett országok már többé-kevésbé ismertek természeti adottságaik révén. A Zambia és Zimbabwe határán elhelyezkedő Viktória-vízesés a világ legszélesebb vízzuhataga. A Zambézi folyó itt körülbelül harminc emelet magasból, hatalmas robajjal zuhan alá, innen kapta helyi nevét is: "Mosi-oa-Tunya", azaz mennydörgő gőzölgés vagy robajló füst.

Forrás: AFP/Emilie Chaix
A Viktória-vízesés az UNESCO Világörökség része. Kattintson a további képekért!

A Botswanában található Okavango-delta a világ legnagyobb szárazföldi deltája. A folyó évente körülbelül 11 ezer köbkilométer vizet juttat a Kalahári-sivatag északi részére. A június és augusztus közötti áradás során a folyó deltája többszörösére növekszik, és rengeteg állatot csalogat a vidékre.