Vágólapra másolva!
Megjavították a pilótát szállító kapszulát, így folytatódhatnak a legmagasabb ejtőernyős ugrás előkészületei. A világrekorder szabadesésre készülő pilóta, Felix Baumgartner várhatóan október 8-án fog kiugrani 36 kilométeres magasságból.
Vágólapra másolva!

A Red Bull Stratos osztrák pilótáját egy héliumballonra erősített speciális kapszula repíti majd a sztratoszféra határáig, majd Baumgartner ugrását követően a kapszula leválik a ballonról, és egy ejtőernyő segítségével tér vissza a földre. A kapszula azonban még júliusban, a második próbaugrást követő földet érés során megsérült, ezért akkor az eredetileg szeptemberre tervezett ugrást határozatlan időre elhalasztották.

A kapszula javítását mostanra fejezték be, és a végső szimulációs teszteket követően ismét biztonságosnak nyilvánították. Baumgartner ugrására valószínűleg október 8-án kerül majd sor az új-mexikói Roswellben, bár ezt nagyban befolyásolják az időjárási viszonyok, és könnyen előfordulhat néhány napos csúszás.

Animáció az ugrásról

Baumgartner 36 576 méteres magasságból fog kiugrani a kapszulából egy nyomás- és hőálló szkafanderben. Nemcsak a magasságrekordot döntheti meg, de ő lehet az első, aki szabadesésben átlépi a hangsebességet. Továbbá ez lesz a leghosszabb szabadesés (körül belül 5 perc 35 másodperc) és a legmagasabb emberes ballonos repülés is.

Az ugrás célja nem csupán a rekordok megdöntése, hanem tudományos jelentősége is van. A tapasztalatokat a későbbiekben az űrkutatásban hasznosíthatják, a tudományos és a kereskedelmi űrutazásban egyaránt. Az eredmények új generációs űrruhák és ejtőernyők fejlesztéséhez járulhatnak hozzá, és fontos információk nyerhetők az emberi szervezetről, hogy miként reagál a hangsebesség átlépésére.