Amerikai partok a Sandy előtt és után

Sandy hurrikán előtt és után
Vágólapra másolva!
Látványos légi felvételek mutatják, milyen nagy rombolást vitt véghez az USA keleti partvidékén a Sandy hurrikán október végén.
Vágólapra másolva!

Az összehasonlító képpárokat az amerikai Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézet (NOAA) tette közzé a honlapján. A friss felvételeket a NOAA National Geodatic Survey keretében készítették repülőgépekről, 1500 méter magasból, 17 centiméter/pixeles felbontással. (Az "előtte" képek a Google felvételei.)

Forrás: NOAA
Seaside Heights, New Jersey

Forrás: NOAA
Sea Bright, New Jersey

A Sandy központja október 29-én ért partot Atlantic Citytől 40 kilométerre. A pusztítást elsősorban az okozta, hogy a vihar jelentősen megemelte a partoknál az óceán vizét, és méterekkel felduzzasztotta a part menti vizeket, valamint a városokat átszelő folyókat is. Az áradás miatt a New Yorkot átszelő Hudson folyó több mint 5 métert emelkedett, és elöntötte New York alacsonyabban fekvő részeit. Víz alá került Atlantic City és részben több part menti nagyváros is.

Az elkövetkezendő napokban a Sandy észak-északkelet felé haladt, miközben fokozatosan gyengült, így Kanadában már nem okozott nagy károkat.

Forrás: NOAA
Normandy Beach, New Jersey

Forrás: NOAA
Mantoloking, New Jersey

Forrás: NOAA
Keyport, New Jersey

Forrás: NOAA
Seaside Heights, New Jersey

Forrás: NOAA
Belmar, New Jersey

További felvételek megtekinthetők itt.