Vágólapra másolva!
Érdekes rakétacsíkot fotózott le a Nemzetközi Űrállomásról a 33. expedíció legénysége. A felvételen élénk színekben pompáznak a földi légkör rétegei, melyeken az űrállomás felé tartó Szojuz űrhajó áthaladt.
Vágólapra másolva!

Az űrhajót október 23-án indítottak útnak a kazahsztáni Bajkonur Kozmodrom rakétakilövő állomásról. A Nemzetközi Űrállomás ekkor épp Kína északkeleti térsége felett haladt át, és nyugat felé tekintve kitűnő rálátás nyílt a közeledő Szojuz űrhajóra.

Forrás: ISS/NASA

A felbocsátott rakéta nyomvonalán csavarodó, fodrozódó "kondenzcsík" figyelhető meg, ahogyan a légkör különböző rétegeiben eltérő irányban fújó szelek eltérítették. Az ehhez hasonló rakétacsíkok olykor csupán néhány percig láthatók, előfordul azonban, hogy órákon át megmaradnak. Napkeltekor vagy napnyugta után, amikor a Föld felszínén sötétség van, de a magas légkörbe elér a napfény, megvilágítva a rakétacsíkot, csodás látványt nyújt.

Az űrhajó két napig utazott, míg csatlakozott a 350-400 kilométer magasságban, 27 ezer kilométeres sebességgel keringő Nemzetközi Űrállomáshoz, három fővel (Oleg Novitskiy, Kevin Ford, Evgeny Tarelkin) bővítve a legénységet.