Vágólapra másolva!
Ütemesen bólogat a zenére egy mentett oroszlánfóka, pedig ezek az állatok nem éppen a ritmusérzékükről ismertek. Korábbi elméletek szerint a zene ritmusát csak olyan állatok tudják követni, amelyek hangutánzásra is képesek, az oroszlánfókák pedig nem tartoznak közéjük.
Vágólapra másolva!

Ronan, a kaliforniai oroszlánfóka (Zalophus californianus) a már világhírű táncoló kakadu, Snowball (Hógolyó) babérjaira tör. Hógolyóhoz hasonlóan, ő is kedveli a Backstreet Boys ritmusos zenéjét, különösen az Everybody című számot. Ha meghallja a zenét, a ritmussal egy ütemben kezd bólogatni a fejével. Ronan különleges képességére a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem tengeri emlősökkel foglalkozó kutatólaboratóriumában figyeltek fel, ahová megmentése után került.

Ronan esete azért érdekes, mert eddig úgy vélték, hogy az emberen kívül csak nagyon kevés állat képes a zene ütemének érzékelésére. Elsősorban azok, amelyek képesek hangutánzásra, például a papagájok. A főemlősök meglehetősen rossz teljesítményt mutatnak e tekintetben, még az elefántok is megelőzik őket.

A fülesfókák, köztük az oroszlánfókák sem tartoznak a hangadás mesterei közé, ezért okozott meglepetést, hogy képesek ütemre mozogni. Náluk sokkal tehetségesebbek ilyen téren a cirkuszban és az állatkertekben is gyakrabban látott valódi fókák, amelyek akár "énekelni" is tudnak.

Korábban nagyon sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a zenére való ritmikus mozgásra (táncra) csak az emberek képesek. (Az egyes madarak násztánca nem tekinthető valódi táncnak.) 2006-ban az ennek ellentmondó egyre növekvő számú megfigyelés hatására Aniruddh D. Patel, a Tufts Egyetem pszichológusa ezt úgy módosította, hogy táncolni a hangtanulásra képes fajok tudnak, például az elefántok, egyes denevérek, énekes madarak, papagájok, kolibrik, egyes cetek és a valódi fókák.

Úgy látszik, az elmélet ismét felülvizsgálatra szorul, mert Ronanon kívül nemrég feltűnt egy ritmusra "zongorázó" csimpánz is. Persze az is elképzelhető, hogy ezek a különleges ritmusérzéket mutató állatok csak kivételes egyedek, amelyek erősítik a szabályt.