Vágólapra másolva!
Valamennyi férfi megtapasztalta már azt a kellemetlen jelenséget, amikor a piszoárból vagy a vécécsészéből visszafröccsenő vizelet beszennyezi a ruháját, illetve a vécét. Ennek vége, ha betartjuk az amerikai fizikusok által kidolgozott helyes vizelési módszert.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Bringham Young Egyetem (BYU) négy fizikusból álló - magukat „pisifiúknak” nevező - csoportja úgy döntött, hogy leszámol egy, a férfiakat az ősidők óta érintő problémával. Elkezdték tanulmányozni a piszoárból való vizelet-visszafröccsenés fizikai sajátosságait. Abban bíztak, hogy sikerül feltárniuk a férfiak vizelésének folyadékdinamikáját, s ez hozzájárul a kevésbé fröcsögős vizelés módszertanának kidolgozásához. Eredményeiket nem kisebb fórumon ismertették, mint az Amerikai Fizikai Társaság múlt havi ülésén.

A férfiaknak komoly problémával kell megbirkózniuk a porcelánvizeldék és vécécsészék elterjedése óta. Ha óvatlanul engedik a vizeletsugarat a vécébe, elkerülhetetlen bizonyos visszafröcsögés a padlóra vagy rosszabb esetben a nadrágra. A probléma tudományos hátterének feltárásához a BYU csoportja felállított egy víztartályt, amelyből csöveken áramlott ki a színezett víz. Az elrendezés utánozta a vizelet természetes ürülését az emberi testből. Ezután nagy sebességű kamerával vették filmre az akciót. A videó tüzetes elemzése lehetővé tette, hogy a csapat meghatározza, mely módszerek esetén fröcsög vissza a legkevésbé a vizelet.

A Plateau-Raleigh-instabilitás miatt a vizeletsugár cseppekre szakad szét

A kutatók felfedezték, hogy a vizeletsugár az úgynevezett Plateau-Raleigh-instabilitásnak engedelmeskedik, azaz a sugár még azelőtt cseppekre szakad szét, mielőtt nekicsapódna valamilyen felületnek. Ez a legrosszabb, ami történhet, ugyanis minden csepp visszafröccsenést hoz létre.

A vizeletsugár akkor fröccsen vissza a legkevésbé, ha minél közelebb állunk a piszoár függőleges falához, és a vizeletsugarat lefelé irányítjuk, de nem egészen a piszoár aljára

Ennek elkerülésére vagy csökkentésére a férfiaknak a lehető legközelebb kell állniuk a piszoárhoz. Az is segít, ha a sugarat úgy irányítják, hogy minél lejjebb érje a piszoár velünk szemben lévő falát. Ilyenkor kevesebb a visszafröccsenés, és a visszacsapódó vizeletcseppek zöme is a piszoár alja felé irányul. Ugyanakkor a kutatók az is tanácsolják, hogy a férfiak ne irányítsák közvetlenül a piszoár aljára vagy az ott összegyűlő tócsára a vizeletsugarat, mert ez sok fröcsögést okoz, aminek nadrágunk (rosszabb esetben a mellettünk lévő ruházata) látja kárát.

Vizeletsugár visszafröccsenése a vécécsészében összegyűlt vízről

A kísérletekből az is kiderült, hogy a nőknek igazuk van abban, amikor arra kérik férfi ismerőseiket, hogy ülve, és ne állva vizeljenek. Ülve pisilve ugyanis jóval kevesebb vizelet fröccsen vissza a vécécsészében levő vízből, mint állva.

Még egy érdekesség is kiderült. A vizeldék tisztítására használt detergensek nem hogy csökkentenék, hanem inkább fokozzák a piszoárokról való visszafröccsenést, mivel csökkentik a felületi feszültséget. Így a koszosabb piszoárok kevesebb pluszmocsokkal járnak.