Amerika eddigi leggazdagabb temetőjére bukkantak

Vágólapra másolva!
Az amerikai kontinensen talált legfontosabb régészeti kincs lehet egy Panamában feltárt, Kolumbusz előtti síregyüttes, amelynek gazdagsága szakértők szerint Sipán urának 1987-ben Peru északi részén talált pompás sírjáéhoz mérhető, de lehet, hogy még annál is nagyobb.
Vágólapra másolva!

A Panamavárostól mintegy 150 kilométerre nyugatra, Coclé tartományban, az El Cano Régészeti Parkban talált nekropoliszban kacikák (törzsfőnökök) és előkelő harcosok sírjaira, bennük pedig számos tárgyra, köztük arany-, réz- és smaragdékszerekre találtak a 2008 óta zajló ásatásokon.

A 700-1000 éves temetőt csak a száraz évszakban tudják kutatni a szakemberek, az eső ugyanis jelentősen lassítja a munkát, a sírokat elárasztja a medréből kilépő Río Grande. A Julia Mayo vezette kutatók 2006-ban ötezer négyzetméteres területen kezdtek ásni, de csak 2008-2009-ben bukkantak az első leletekre. A feltárt temető hozzávetőleg 300 évig volt használatban.

A szakértők biztosra veszik, hogy a nekropoliszból előkerülő leletek - csontok, használati tárgyak, kincsek - mind anyagi, mind történelmi értéküket tekintve Sipán urának sírjáéhoz - Amerika eddig ismert leggazdagabb síregyütteséhez - lesznek mérhetők vagy meg is haladják azt. A panamai felfedezést az ott talált aranyon és smaragdon túl a leletek információban való gazdagsága teszi különlegessé.