Kielemezték az egyetlen ismert csimpánz-polgárháborút

csimpánz, Gombe Stream National Park, erőszak, csimpánz, csimpánz háború
Vágólapra másolva!
Élt egy öreg király, aki békésen uralkodott a népe fölött. Halála után azonban keserű harc kezdődött a hatalomért. Az ország kettészakadt, a polgárháborúban sokan haltak kegyetlen halált. Akár egy történelmi kalandfilm alaphelyzetéről is szó lehetne, de a leírás egy csimpánzcsoport 40 évvel ezelőtti kettészakadását takarja. A harcot most alaposan kielemezték.
Vágólapra másolva!

Négy évig tartó háború bontakozott ki egy addig békében élő csimpánztörzs tagjai között az 1970-es években a tanzániai Gombe Stream Nemzeti Parkban. A park északi és déli részén korábban békében élő két csoport között kialakult konfliktusban sok csimpánz halt kegyetlen halált. A véres konfliktust Jane Goodall főemlőskutató is megfigyelte, aki több mint 50 éven át vizsgálta a parkban élő főemlősöket. A háborúzó csimpánzokról alapos feljegyzéseket készített, amelyeket most egy közösségi hálózatokat vizsgáló számítógépes programmal értékeltek amerikai kutatók.

Kiderült, hogy a harcot minden bizonnyal egy idős hím, Leakey halála váltotta ki. Leakeynek fontos összekötő szerepe volt a két csoport között. Halála után az alfahím egy Humphrey nevű csimpánz lett, de ő nem volt elég erős, emiatt folyamatos nyomás alatt volt a déli csoportban vezető szerepet játszó testvérpár, Charlie és Hugh részéről. A csimpánzokat megosztotta a közöttük feszülő ellentét, a csoport kettészakadt, és megkezdődött a csata.

A csimpánzok háborúja fontos tanulságokkal szolgálhat ahhoz, miként fejlődtek az emberszabásúak társadalmai. Forrás: AFP/Alain Jocard

A háborúban Humphrey csoportja négy év alatt felőrölte a délieket. A hímek kisebb csoportjai rendszeresen járták át a szomszédok területére, és brutálisan rátámadtak az óvatlanul egyedül maradt ottani hímekre. Az összesen hét lázadó hím végül elpusztult vagy nyoma veszett.

A háborút kielemző Duke University evolúciós antropológusai most a csimpánzok és az emberek közösségi viselkedése közötti hasonlóságokat vizsgálják, illetve, hogy miként lehet a csoportdinamika alapján előre jelezni az eljövendő konfliktusokat. A csimpánzok háborúja fontos tanulságokkal szolgálhat ahhoz, miként fejlődtek az emberszabásúak társadalmai.

A gombei csimpánzháború azonban nem csak azért egyedülálló, mert ilyen alaposan megfigyelték. Máig ez az egyetlen ismert, csimpánzcsoporton belüli polgárháború. Nagyon ritka, hogy a csimpánztörzsek felbomlanak, a genetikai vizsgálatok szerint a csoportok évszázadokon át fennállnak – olvasható a New Scientist honlapján.