Háromezer éves városra bukkantak az Adria mélyén

Vágólapra másolva!
Másfél hektáron terül el, ez Horvátország eddigi legnagyobb tengeri régészeti lelőhelye.
Vágólapra másolva!

Háromezer éves régészeti lelőhelyre bukkantak helyi búvárok az Adriai-tengerben Zára térségben, mindössze 50 méterre a partoktól. Az ókori régészeti lelőhely másfél hektárnyi területen terül el - írta a Jutarnji list internetes oldalán pénteken.

Nagymennyiségű faoszlopra leltünk, mélyen a tengerfenekébe ékelődve, ami azt jelenti, hogy valamiféle épületeket tarthattak - mondta Mato Ilkic, a zágrábi régészeti egyetem munkatársa, a kutatócsoport vezetője újságíróknak. A lelőhely Galesnjak szigetének, ismertebb nevén a "szerelmesek szigetének" közvetlen közelében, a Pasmani-csatornában található.

A búvárok műholdképek és légi felvételek alapján kezdték el a térséget kutatni, amelyeken tisztán látszott, hogy emberi kéz alkotta szabályos formációk láthatóak a víz alatt. Merüléseik során nagymennyiségű fa- és kerámiamaradványokra bukkantak. A kutatások vezetője elmondta, hogy Horvátország eddigi legnagyobb és legfontosabb tengeri régészeti lelőhelyéről van szó, amely egy egész várost és a hozzá tartozó kikötőt is magában foglal.