Vörös Hold a tűzhányó felett

vörös Hold
Vágólapra másolva!
Míg mi „csak” egy látványos teleholdban gyönyörködhettünk, addig a Föld túloldalán égi kísérőnk belemerült bolygónk árnyékába.
Vágólapra másolva!

A fátyolfelhős, párás őszi idő gyakran színes holdkeltéket eredményez, így a légkör miatt az égitest fénye gyakran narancsos, vöröses árnyalatot vesz fel. Ez történt a hét folyamán szerda este is, amikor a veszprémi Szent Margit templom mellett sikerült lencsevégre kapni a telehold megjelenésének igéző pillanatát egy 400 mm-es teleobjektív segítségével. A kép színei a természetben átélt élményt adják vissza, amely nem a digitális képfeldolgozás terméke.

Forrás: Ladányi Tamás / astrophoto.hu

Mire a Hold nálunk felkelt, addigra már egy teljes fogyatkozáson esett át. Sajnos a jelenség csak a Csendes-óceán térségéből volt végig nyomon követhető, Európából nem látszott.

Tunc Tezel, a „The World At Night” asztrofotósa a Hawaii-szigetekről követte kamerájával az eseményt. Az alábbi képen a Hold alatt az Uránuszt találhatjuk apró, kékes korong formájában. Jól megfigyelhető, hogy égi kísérőnk felületének szín- és intenzitás-eloszlása mennyire aszimmetrikus; míg felül fehéresen túlexponálódott, addig alul vörösesbe hajlik. Ez annak köszönhető, hogy nem centrális fogyatkozás történt, azaz a holdkorong nem érintette a földárnyék középpontját.

Forrás: Tunc Tezel / twanight.org/tezel

Hawaii éppen aktív vulkánja, a Kilauea éjszakai fénye látható az alábbi, halszemoptikával készült kép alján, míg felette - a fogyatkozás alatt elsötétült égen - feltűntek a csillagok, a számunkra is ismerős Orion, Bika, Szekeres, Cassiopeia konstellációk formájában.

Forrás: Tunc Tezel / twanight.org/tezel

Az Ausztráliában működő Siding Spring Obszervatórium robottávcsövével készített kedvező időjárási körülmények mellett egy kitűnő fotót a neves brit fotográfus, Damian Peach. Talán ezen a képen látszanak a klasszikus vöröses, barnás színek a legjobban, mivel a helyszín relatív közel esett az okkultáció középpontjához.

Forrás: Damian Peach / damianpeach.com