Kiemelkedő kutatói teljesítményeket díjaztak a tudomány ünnepén

Vágólapra másolva!
Kimagasló kutatói teljesítményeket díjaztak a magyar tudomány ünnepének hétfői nyitórendezvényén Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában, ahol heten vehették át a kiemelkedő tudományos életmű elismerésére szolgáló Eötvös József-koszorút.
Vágólapra másolva!

Az MTA tájékoztatása szerint az Akadémia elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki Gallé Lászlót, a biológiai tudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem ökológiai tanszékének professor emeritusát; Kuszmann Jánost, a kémiai tudomány doktorát, a Gyógyszerkutató Intézet/IVAX nyugalmazott tudományos tanácsadóját, osztályvezetőjét; Móricz Ferencet, a matematikai tudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének professor emeritusát; Szabó Katalint, a közgazdaság-tudomány doktorát, a Budapesti Corvinus Egyetem összehasonlító gazdaságtan tanszékének professzorát; Szederkényi Tibort, a földtudomány doktorát, a Pécsi Egyetem földtani tanszékének nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanárát; Szűcs Istvánt, a közgazdaságtudomány doktorát, a Szent István Egyetem professor emeritusát; valamint Voigt Vilmost, a néprajztudomány doktorát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Néprajzi Intézet, folklór tanszék professor emeritusát.

Az igazgatási és kutatásszervezési feladatok során kiváló munkát végző személyek elismerésére, példamutató teljesítményük jutalmazására a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által alapított Szily Kálmán-díjat Balogh Margit, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának titkárságvezetője kapta.

A Nobel-díjas magyar fizikusról, Wigner Jenőről elnevezett, a Paksi Atomerőmű Zrt. és a Wigner Jenő-díj kuratóriuma által odaítélt elismerést Zoletnik Sándor, az MTA Wigner Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, a fizikai tudomány kandidátusa vehette át.

Hajós György, a kémiai tudomány doktora, az MTA Természettudományi Kutatóközpont professor emeritusa kapta a Richter Gedeon Nyrt. és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított Bruckner Győző-díjat.

A 40 éven aluli kutatóknak adományozott Bruckner Győző-díjat megosztva ítélték Kónya Krisztinának, a Debreceni Egyetem szerves kémiai tanszéke adjunktusának és Mándi Attilának, a Debreceni Egyetem szerves kémiai tanszék tudományos munkatársának.

A hazai és nemzetközi tudományos élet kiemelkedő alakja, Pungor Ernő emlékének méltó megőrzését szolgáló Pungor Ernő-díjat Demeter Ádám, a Richter Gedeon Nyrt. főosztályvezető-helyettese kapta.

Mezei István okleveles gépészmérnöknek, a Magyar Államvasutak nyugalmazott igazgatójának ítélték életműve elismeréseként a Mikó Imre-díjat, valamint a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány Mikó Imre-emlékplakettjét. Az aktív szakember kategóriában megosztva ítélték oda az elismerést Jászberényi Attila okleveles villamosmérnöknek, a MÁV-START műszaki főmunkatársának és Virág István hidászmérnöknek, a MÁV Zrt. osztályvezetőjének.