Minden eddiginél gyönyörűbbek a kozmikus pillangó szárnyai

NGC 2346, animgif
Az NGC 2346 csillagköd változása 9000 év alatt (számítógépes modell)
Vágólapra másolva!
Elkészült az eddigi legnagyobb felbontású kép az NGC 2346 csillagködről. A pillangó vagy homokóra alakú planetáris nebuláról készült felvétel új részleteket tár fel a ködök életciklusáról.
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli Nemzeti Optikai Csillagászati Obszervatórium (NOAO) a chilei Gemini obszervatórium 8 méteres távcsövének segítségével elkészítették az eddigi legnagyobb felbontású képet az NGC 2346 planetáris csillagködről. A tudományos elnevezéssel bipoláris planetáris nebulának nevezett objektum napunktól 2300 fényévnyire található az Egyszarvú (Monoceros) csillagképben.

Hidrogéncsomók

A kutatócsoport korábban nem látott,

molekuláris hidrogénből álló csomókat és szálakat

vett észre a gázködben. Ezeknek a részleteknek a megjelenítésére egyetlen más földi vagy űrbeli távcső – még a Hubble űrteleszkóp sem – nem alkalmas.

Az eddigi legnagyobb felbontású kép az NGC 2346 planetáris csillagködről Forrás: NOAO

A molekuláris hidrogént majdnem 30 éve észlelték először az NGC 2346 bipoláris lebenyeiben, noha a korábbi megfigyelések arra utaltak, hogy az csupán egy sima gyűrű. A csoport által megfigyelt szálas szerkezet létrejöttének magyarázatára azt a mechanizmust javasolták, amelynek lényege, hogy

a központi csillagot körülvevő forró gázbuborék szétbomlik és darabokra töri a burkoló gázhéjat.

A gáznemű csomók talán egy közönséges jelenséget reprezentálnak, ami akkor fordul elő, amikor két eltérő sűrűségű folyadék (vagy gáz) kerül érintkezésbe, és a könnyebb folyadék kinyomódik a nehezebb folyadék felszínén. Ezt könnyen megfigyelheti bárki, ha egy pohár vízbe színes olajat önt.

Animált modell

Az Astrophysical Journalben megjelent cikk szerzői számítógépes modellt is létrehoztak annak megértésére, hogyan lépnek kölcsönhatásba egymással a gázok. Ez látható a mellékelt animáción.

Az NGC 2346 csillagköd változása 9000 év alatt (számítógépes modell) Forrás: NOAO

A cikk első szerzője, Arturo Manchado a következőképpen magyarázza a látottakat.

A kék szín a molekuláris hidrogéngáz kibocsátásának felel meg. A modell egy kezdetben gyűrű alakú gázt mutat az egyenlítőnél. Amint a héj széttöredezik, a gyűrű eltűnik és csak nagy csomók láthatók.”