Spagetti szörny az óceán mélyéről

hidra
A furcsa csalánozót közel másfél kilométeres mélységben fedezték fel
Vágólapra másolva!
A mélyóceáni birodalom földünk utolsó nagy fehér foltja. Szinte naponta érkeznek hírek új, ismeretlen mélytengeri fajok felfedezéséről annak igazságát bizonyítva, miszerint sokkal jobban ismerjük a Hold felszínét, mint a világtenger mélységeit. 
Vágólapra másolva!

Spagettire emlékeztette a munkásokat

Az Atlanti-óceán angolai partvidékén tengeri olajkitermelést végző egyik platform automata távirányítású robotkamerája (ROV)

egészen különleges élőlényt örökített meg 1327 méteres mélységben, az óceáni aljzaton.

A felvételen látható világos vöröses-sárgás színű állatot rendkívül hosszú és vékony tapogatófonalai után spagetti szörnynek nevezték el a fúrótorony munkásai, mert a furcsa élőlény leginkább a híres olasz tésztafélére emlékeztette őket.

A furcsa csalánozót közel másfél kilométeres mélységben fedezték fel Forrás: Spooky Deep Sea Creatures

A mélyvizek e fura lakóját azonban ennél tudományosabb fórumon is megvizsgálták; az olajtársaság a Nemzeti Oceanográfiai Intézetnek (Southampton, Nagy-Britannia) küldte el a ROV felvételeit analízisre. Dr. Philip R. Pugh, az intézet tengerbiológusa, valamint Casey Dunn a Brown Egyetem evolúciós biológia professzora a felvételből megállapították, hogy a „spagetti szörny” azonosságát a csalánozók (Cnidaria) törzsébe tartozó hidraállatok (Hydrozoa) osztályán belül kell keresni.

Életveszélyes rokonok a törzsfán

A részletesebb vizsgálatokból kiderült, hogy

az angolai mélyvizekben felfedezett élőlény a hidraállatok Siphonosphora rendjéhez tartozó új faj.

(A tudomány jelenlegi ismeretei szerint a Siphonosphora taxon három alrendből és 16 családból áll.) Az ebbe a csoportba rendszerezett tengeri csalánozók noha ránézésre egyetlen szervezetnek tűnnek, valójában apró polipokból álló telepes élőlények.

Egy különösen szép siphonosphora-féle, a Marrus orthocanna nevű faj Forrás: Wikimedia Commons

A kolónián belül egyfajta munkamegosztás érvényesül a poliptársulások között. Több fajuk ránézésre a medúzákra emlékeztet, de a valódi medúzaféléknek (Medusozoa) csak nagyon távoli rokonai, utóbbiak önálló rendszertani csoportot alkotnak a csalánozók törzsén belül.

A siphonosphorák kivétel nélkül ragadozók, és csak tengerben előforduló élőlények.

A legtöbb fajuk nyílttengeri, úgynevezett pelágikus faj.

A portugál gálya (Physalia physalis) csalánmérge halált is okozhat Forrás: Origo

Néhány csoportjuk a világtenger mélyebb régiójában, a 200 és 1000 méter közötti szürkületi, vagy bathyális-zónában él, a most felfedezett új fajhoz hasonlóan.

A rokonságukban akadnak köztük rendkívül mérgező, és az emberre is halálos veszélyt jelentő fajok,

mint például a felszíni vizekben élő portugál gálya, vagy hólyagmedúza (Physalia physalis). A portugál gálya a Földközi-tengerben is előfordul, de szerencsére csak nagyon ritkán bukkan fel a parti övben.