Hatvanezer fontért klónoztatta elpusztult boxerét egy brit pár

boxer, klónozás
Dylan és Laura
Vágólapra másolva!
Kedvenc boxerük nyári halála után a brit pár sejteket vetetett ki az állatból és ezeket elküldték a híres-hírhedt dél-koreai kutyaklónozó céghez. A sejtekből klónozott két kölyköt december 27-én vehették át Szöulban.
Vágólapra másolva!

Laura Jacques és Richard Remde – saját elmondásuk szerint – teljesen sokkos állapotba került, amikor imádott boxerük, Dylan nyolcéves korában elpusztult idén júniusban. A pár úgy határozott, hogy „újjáélesztik” az állatot a klónozással foglalkozó dél-koreai Sooam nevű cég segítségével.

Dylan és Laura Forrás: @weloveddylan

A Sooam weboldala tanácsokat ad arra vonatkozóan,

hogyan kell tárolni a hűtőben az elpusztult állatot, és hogyan kell a klónozáshoz szükséges sejteket kinyerni.

A klónozás folyamán a sejtek DNS-ét magjuktól megfosztott petesejtekbe ültetik. Ezeket a petesejteket azután egy béranyába helyezik, amely kihordja az utódokat.

„Dylan olyan különleges volt számunkra, ő volt az első kutyánk, és teljes szívemmel szerettem őt” – mondta Laura Jacques a BBC-nek. „Olyan hamar elvesztettük őt, hogy az teljesen lesújtott. Tudtam, hogy vehetnénk egy másik kutyát, de ily módon Dylan egy darabját kapjuk vissza.”

Mi a Sooam?

A 2006-ban alapított dél-koreai biotechnológiai vállalat tevékenysége már eddig is nagy vitákat kavart a közvéleményben. Fő profiljuk a házi kedvencek klónozása: egyetlen kutya sokszorosításáért 100 000 dollárt is elkérhetnek. Ugyancsak a kétségeket erősíti, hogy a cég alapítója nem más, mint Woo Suk Hwang, a 2004-es hírhedt őssejtbotrány főszereplője. A kutató 2004 májusában az első, klónozott emberi embrióból nyert őssejtvonal előállításáról közölt tanulmányt, amelyről utólag kiderült, hogy meghamisított eredményeken alapult.
Hwang kegyvesztetté vált a tudományos életben, ez azonban látszólag nem ijeszti el az érdeklődőket: a vállalat megalakulása óta már több mint 400 kutyát klónoztak, havonta pedig akár 15 kliensük is akad. Szolgáltatásuk ma már az Egyesült Államokból is elérhető, és a közeljövőben az Egyesült Királyságban is szeretnének terjeszkedni.

A pár karácsonykor utazott el Szöulba, és december 27-én vehették át a Dylan sejtjeiből klónozott két kutyakölyköt. Az eljárásért több mint 60 000 fontot (25 millió forintot) fizettek, de úgy vélik, megérte.

„Olyanok, mintha Dylan kölykei lennének, nem is számítunk másra” – mondta Remde. „Nem várjuk azt, hogy úgy viselkedjenek, mint Dylan.”