Fejből rajzolta le a világot a kisfiú

11yearoldboyglobedrawing
Vágólapra másolva!
Egy autista kisfiú a napokban látványos és aprólékos világtérképet rajzolt. A kutatók jelenleg is keresik a választ az autizmusból fakadó, kiemelkedő vizuális és tanulási képességekre, egy elméletük azonban már van róla.
Vágólapra másolva!

A tehetséges fiú állapota más, mint társaié

Néhány nappal ezelőtt egy 11 éves fiú az iskolai előadás közben mértani pontossággal és teljes részletességgel rajzolta fel a világ térképét – fejből. Az alaposságához hozzátartoznak az egyre inkább csökkenő területű Északi-sarkvidék legkisebb szigetei is. A képek azóta aktívan terjednek a világhálón, ugyanis a dolog érdekessége, hogy a rajzoló gyermek autista. Tettével rávilágít arra, hogy habár az autizmus a vele élők szociális képességeit korlátozhatja, más adottságaikon viszont javíthat, beleértve a vizuális memóriát és a gépies tanulási képességeket.

A tizenegy éves kisfiú aprólékosan rajzolta le a világot Forrás: bobitis/reddit

A nem autisták is rendelkezhetnek ilyen képességekkel?

A tudósok évtizedeken keresztül tanulmányozták az agyat neurológiai szempontból. Kutatások szerint az ok feltételezhetően az amigdala és a hippokampusz aktivitásának változásában keresendő. Új, de egyelőre korai stádiumban lévő vizsgálatok arra utalnak, hogy egy memóriakorlátozó fehérje, az FXR1P (Fragile X-Related Protein 1) is felelős lehet az autizmus kialakulásáért.

Általában ez a fehérje fékezi az emlékezet kialakulását, lehetővé téve, hogy csak a számunkra fontos dolgokra emlékezzünk, és agyunk ne terhelődjön túl a felesleges információktól.

Az FXR1P nevű fehérje befolyásolja a memóriát, az autizmus esetében ez kiemelkedő vizuális képességeket jelent Forrás: bobitis/reddit

Ha a fehérje működése „meghibásodik”, akkor az agy "túlműködhet", akárcsak az autizmus esetében vagy éppen ellenkezőleg, romolhatnak a memória funkciói, ami az Alzheimer-kór legfőbb tünete. A kutatók jelenleg is genetikai tanulmányokat folytatnak: több mint 10 ezer, autizmus által érintett családot vizsgálnak, hogy feltérképezzék az állapot mögöttes okait, és megfigyeljék, hogyan vezetnek ezek a tanulásban, viselkedésben és emlékezőképességben bekövetkező változásokhoz.

Más autistának ez a megélhetése

A világszerte népszerű brit művész, Stephen Wiltshire képes visszaidézni a memóriájából a tájat, miután egyszer látta. Háromévesen diagnosztizálták nála az autizmust, ő azonban ennek előnyét kihasználva érte el sikereit, és művészi vonalon képezte magát.

Stephen Wiltshire Forrás: SINGAPORE PRESS HOLDINGS/Desmond Wee

Így készítette el többek között híres képét Londonról, miután felülről látta a várost egy helikopteres út során. Egy húszperces repülést követően rajzolta meg New Jersey-t, valamint New York bizonyos városrészeit, Manhattant, Ellis Islandet és a Szabadság-szobrot is, mindössze öt nap alatt.

Mindemellett számos világvárosról készített hasonló módon rajzokat. Volt már a brit gyermekművészeti nap nagykövete, nyílt kiállítása a londoni Royal Opera Arcade-ben, és 2015 januárja óta tiszteletbeli tagja a skót művészeti egyesületnek, az Association of Architectural Artistsnak.