Ne menjen piros nyakkendőben állásinterjúra

vörös szín dominancia
A vörös szín nem minden szituációban előnyös
Vágólapra másolva!
A piros ruhát viselő férfiak – mintha csak az arcuk vörösödne el - dühösnek és agresszívnak tűnhetnek egy külső szemlélő számára – ezt állapították meg egy új kutatásban brit tudósok.
Vágólapra másolva!

Az angliai Durhami Egyetem kutatói a kísérletben összesen 100 (50 férfi és 50 nő) résztvevőnek mutattak képeket különböző színű pólókban pózoló férfiakról. Azok, akik a piros színű ruhadarabot viselték, sokkal agresszívabbnak tűntek a vizsgálatban résztvevők számára, mint akik kék, vagy szürke pólót hordtak. Volt azonban egy fontos különbség: amíg a férfi alanyok dominánsnak tekintették a vörös ruhadarab viselőjét, a hölgyek nem tapasztalták ugyanezt az érzést.

Evolúciós eredet

Az eredményeknek természetesen evolúciós alapja van. A piros színnel az állatok az agressziót jelzik riválisaik felé. Amikor egy férfi dühös, és emiatt feje elvörösödik, akkor tulajdonképpen ez az állati ősöktől örökölt figyelmeztető jelzés nyilvánul meg. Emellett a piros szín a párzás jogáért rivalizáló hímek egymás közti kommunikációjában is központi szerepet kaphat.

„Ismert, hogy a vörös színnek az emberi agyra is van hatása, és ez a kultúránkban is kódolva van, például azzal, hogy vörös nyakkendőt veszünk fel egy fontos tárgyalásra” – mondta a kiadott sajtónyilatkozatban Diana Wiedemann, az egyetem antropológusa.

A vörös szín nem minden szituációban előnyös Forrás: Robb1e \ Flickr

Nem érdemes piros ruhában interjúzni

„Az eredményekből érdemes pár tanulságot levonni. Például azt, hogy a különböző szociális szituációkban kellő körültekintéssel válogassuk meg öltözékünket. Van, amikor a vörös hátráltatja céljaink elérését, például nem javasolt egy álláskeresőnek az interjúra piros ruhadarabban mennie, ugyanakkor egy küzdősportolónak hasznára válhat az agresszív jelzőszín.

Nőkkel kapcsolatban még nincs vizsgálat

A Biology Letters folyóiratban publikált kutatás egyik nagy hátránya, hogy csupán a piros ruhában feszítő férfiak által kiváltott reakciókat vizsgálták. Az eredményeket vélhetően sokkal nehezebb lett volna értelmezni, hogy ha a vörös öltözéket hordó nőkről is megkérdezték volna a kísérlet résztvevőit. Utóbbi természetesen nem fog elmaradni, a következő tanulmány középpontjába az „elvörösödő” hölgyek fognak kerülni.