Cetcápán szörfözött két meggondolatlan turista

Facebook / Marine Connection
Vágólapra másolva!
Videó készült arról, hogy két turista próbál szörfözni egy barátságos cetcápa hátán – az állat az IUCN vörös listája szerint sebezhető, és a legkisebb interakció is veszélybe sodorhatja fennmaradását.
Vágólapra másolva!

Több sebből vérzik ez a poénnak induló, mégis a barátságos érdescápában akár súlyos kárt is tehető meggondolatlan akció: Facebookon kering az a videó, amely két férfit mutat, ahogyan próbálják élő szörfdeszkaként használni a mit sem sejtő állatot. A cápa, ahogy megérzi magán az idegenek lábát, mélyebbre süllyed, hogy lerázza őket magáról, egyikük mégis újra és újra megpróbálkozik azzal, hogy ráálljon.

A cápa alámerüléssel próbálja lerázni magáról az alkalmatlankodókat Forrás: Facebook / Marine Connection

Pechjére halként tartják nyilván

Az érdescápák (Rhincodon typus) az IUCN vörös listája szerint a sebezhető kategóriába tartoznak, az Egyesült Államok törvénykönyve mégsem védi őket megfelelően:

míg a cápákat és delfineket tilos zaklatni, a halként nyilvántartott cetcápára nem vonatkozik ilyen előírás.

Bár az állat barátságos, és kizárólag planktonokkal táplálkozik, mégsem teljesen veszélytelen ilyen közel merészkedni hozzá, ugyanis 20 tonnás, esetenként akár 12 méteres testének egy mozdulata halálos lehet számunkra.

Ő félhet tőlünk

Mi azonban sokkal veszélyesebbek vagyunk ránézve: bármilyen interakció megzavarhatja természetes viselkedésében, akár a táplálkozásban vagy az oxigénszerzésben is. Sőt, bőrén vékony védőréteg található, amelyet a „szörföző” idegenek biztosan megsértettek.

Így táplálkozik egy érdescápa: kitátja a száját, amelyen keresztül befolyik a víz, tele milliónyi apró élőlénnyel. A plankton a szájában marad, a víz pedig a kopoltyúnyílásain keresztül távozik Forrás: Wikimedia Commons

Ostobaság és arrogancia

Az amerikai Marine Connection természetvédő szervezet Facebookon ostobaságnak és arroganciának nevezte a két ember viselkedését. „Szomorúan mutatja ez is, hogy milyen az állatvilághoz való hozzáállásunk: nemhogy örülnének annak, hogy ilyen fenséges állatot látnak, inkább butaságot csinálnak” – írta a szervezet a közösségi oldalon.

Wildlife harassment is never a laughing matterUnbelievable footage of individuals 'surfing' a whale shark. What a sad reflection on their attitude to wildlife when, instead of considering themselves fortunate to see this majestic creature in the wild, they choose to participate in a stupid stunt like this (wonder if they would have done this with a great white shark?). As whale sharks are protected - the IUCN (World Conservation Union) Red List of Threatened Species lists the Whale Shark as vulnerable - these guys should be charged - come on FB community, please help bring these people to justice for their stupidity and arrogance treating a protected species in this way. Please share widely.

Posted by Marine Connection on Monday, June 15, 2015

A legnagyobb ma élő halfaj

Az érdescápa vagy ahogy angolszász nyelvterületen hívják, a cetcápa a legnagyobb jelenleg élő halfaj – már mértek 12,65 méter hosszú példányt is. Ezt Pakisztánban fogták Karacsi közelében 1947 novemberében. Táplálékát apró halak és rákok adják, de mérete ellenére mégsem ragadozó: a vízből szűri ki az állati planktont. Kitátja a száját, amelyen keresztül befolyik a víz, tele milliónyi apró élőlénnyel. A plankton a szájában marad, a víz pedig a kopoltyúnyílásain keresztül távozik.