Harcos kisgyerek múmiáját rejtette a nyírfakéreg burok

szibériai múmia
A vörös hajú, felnőtt férfi múmiája maradt fenn a legjobb állapotban - mellé vasszekercét, szőrméket, valamint medvét ábrázoló bronz fejpántot helyeztek
Vágólapra másolva!
Kibontották azt a titokzatos szibériai múmiát, amelyet fakéregbe tekerve találtak meg orosz kutatók egy ismeretlen, arktiszi népcsoport nekropoliszában. 
Vágólapra másolva!

Először MRI-vizsgálatokat végeztek azon a szibériai, ismeretlen kultúrához tartozó, fakéregbe tekert gyerekmúmián, amelyet néhány hete találtak meg Zeleny Yar nekropoliszban, majd

miután megállapították, hogy valóban természetesen mumifikálódott emberi test rejlik a kérgek alatt, felnyitották a felső rétegeket.

Jobb karja és lábai nem mumifikálódtak

Kiderült, hogy a holttestre helyezett réz- vagy bronzlemezeknek, a talaj menti fagyoknak és a fakéregnek köszönhetően a 6-7 évesre becsült gyerek teste a jobb karon és lábakon kívül teljesen mumifikálódott.

Alekszandr Guszev régész az eredményeket ismertetve elmondta, hogy korábban 34 sekély sírt tártak fel, közülük 11 olyan személyek földi maradványait rejtette, akiknek összezúzták a koponyáját és összetörték a csontjait.

A vörös hajú, felnőtt férfi múmiája maradt fenn a legjobb állapotban - mellé vasszekercét, szőrméket, valamint medvét ábrázoló bronz fejpántot helyeztek Forrás: The Siberian Times

Öt csecsemő és egy vörös hajú férfi is előkerült

Megtalálták egy vörös hajú férfi földi maradványait is, akinek törzsét rézlemezekkel fedték és a sír vaskést, állatbőröket, valamint medvét ábrázoló övcsatot rejtett. Napvilágra került öt csecsemő mumifikálódott holtteste is.

Az összes holttestet lábbal a Gornij Poluj nevű folyó felé helyezték végső nyugalomra, a temetkezések tájolásának vallási okai lehettek - hangoztatták a szakemberek.

Bronzfejszét a kisgyereknek

A most vizsgált kisfiút állatbőrbe tekerték, törzsét rézlapokkal fedték, majd földi maradványait még egy állatbőrbe csavarták.

A 90-es évek végén felfedezett múmiák közül csak egy volt kislány, a többiek fiú gyermekek és férfiak Forrás: The Siberian Times

A kis harcost egy kis bronzfejszével "fegyverezték" fel, a sírban különböző eszközöket, valamint díszeket - halántékgyűrűket és medvét formázó bronzfüggőt találtak a régészek.

- magyarázta Guszev.