Vérátömlesztéssel terjed egy újonnan felfedezett vírus

laboratóriumi kutatás
Vágólapra másolva!
Új, vérátömlesztés útján fertőző vírust találtak amerikai kutatók. A kórokozóról egyelőre nem sokat tudni, de úgy tűnik, nem különösebben veszélyes.
Vágólapra másolva!

„Ha jobban megvizsgáljuk, kicsit hasonlít a máj állapotát károsító hepatitisz C-vírusra és az emberre veszélytelennek tűnő úgynevezett Pegivirusra (korábban hepatitisz G)” – írták a kutatók, akik felfedezésüket az mBio szakfolyóiratban publikálták.

Ez a kettős tulajdonság vezetett a kórokozó elnevezéséhez - humán hepegivirus-1-re (HHpgV-1) keresztelték el. „Sikerült egy teljesen új vírust azonosítanunk, ami egyértelműen vérátömlesztéssel terjed” – mondta a fertőző betegségeket kutató Dr. Ian Lipkin, a Columbia Egyetem munkatársa az NBC híroldalának, a felfedezésről a Science magazin weboldala is beszámolt.

A szakértő szerint már hosszú idők óta nem írtak le új, vérátömlesztéssel terjedő vírust. Lipkin egyelőre nem tudta megmondani, hogy milyen mértékben járul hozzá (ha egyáltalán hozzájárul) az említett biológiai organizmus az emberi hepatitisz kialakulásához.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/Tek Image

A kutatók mindenesetre nyugalomra intenek – egyelőre nem tudni, mennyire gyakori patogénről van szó, továbbá arra sincs bizonyíték, hogy a vírus ártana a szervezetnek. A fertőzöttekből idővel eltűnt a kórokozó. „Nem aggódok különösebben” – mondta Lipkin.

– tette hozzá.

Mindenkiből eltűnt egy idő után

A kutatócsoport 46 véradó által, 1974 és 1980 között leadott mintákat vizsgált meg. A transzfúzió előtti és utáni állapotot a szakértők egyaránt nézték. Összesen két vérmintánál lehetett megállapítani a kórokozó jelenlétét a vérátömlesztést követően.

Az érintett páciensek szervezetéből azonban már nem tudták kimutatni a vírust,

és arra sem találtak bizonyítékot, hogy a patogén bármilyen látható tüneteket okozott volna a betegekben. A tanulmányban vizsgált személyek valamennyien hemofíliások, és kezelés céljából kaptak vérkészítményeket. A vírus csak a transzfúzió után jelent meg bennük.

A kutatás folytatásaként egy másik tanulmányt vettek alapul, melyben 106 embert vizsgáltak. Az ő mintáikat is megnézték és további két személynél állapították meg, hogy a kórokozóval fertőződtek.

Az egyik páciens szervezetében öt éven keresztül jelen volt a vírus, de azóta már nála sem tudták kimutatni az organizmus jelenlétét.

Több vérmintát is teszteltek. A kép illusztráció Forrás: AFP/Frederic Brown

Rengeteg vérátömlesztéssel terjedő vírusról nem tudunk

A kutatók szerint pillanatnyilag lehetetlen megmondani, összesen hányféle vírus terjedhet vérkészítmények révén. Annyi biztos, hogy nagyon sokféle kórokozó létezik, amiknek az azonosítása elsődleges fontosságú a biztonságos transzfúziós tevékenységhez. Lipkin elmondta, hogy az új vírus genetikai állományának feltérképezésével más kutatócsoportok is részletesebben tudják tanulmányozni a kórokozót. Arra is kíváncsiak a szakemberek, hogy nagyobb populációszámot vizsgálva kik és mennyien hordozhatják a vírust.

Érdekesség, hogy a publikációban egy másik felfedezésről is beszámolnak: a hepatitisz A-hoz köthető új vírust – amelyet phopivirus névre kereszteltek - fókákban mutatták ki. Bár látszólag ez a kórokozó sem veszélyes - mivel nem betegítette meg az állatokat – a kutatók azt valószínűsítik, hogy az embernél ismert hepatitisz A egyik lehetséges őse lehet.