Taktikából szexelt Julius Caesar

Caesar
Caesar fogadja Vercingetorix gall hadvezér megadását. Nem csak a csatatéren, hanem a hálószobákban is tehetséges taktikus volt
Vágólapra másolva!
Kulcsszerepet töltött be Julius Caesar életében a szexualitás. A nagy hadvezér a szexet feltehetőleg nem csupán élvezetből, hanem taktikából és hatalmának bizonygatása céljából is „használta”. 
Vágólapra másolva!

Tehetséges politikus, jelentős államférfi, diktátor, konzul és hadvezér, de nem utolsósorban férj, szerető és hódító. Julius Caesar egy patrícius család gyermekeként látta meg a napvilágot, és igen aktív szexuális életet élt.

Gaius Julius Caesar szobra Rómában Forrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen

A Nobel- díjas Theodor Momsen író A Róma története (History of Rome) című munkájában rámutat: Caesar tevékeny szexualitását valószínűleg sajátos és egyedi vonzerejének köszönhette. Gyakran megfontolt céllal udvarolt olyan hölgyeknek, akiknek családja – vagy más esetben férje – egyengetni tudta politikai karrierjét.

Befolyásának kiterjesztése és demonstációja a szerelemnél sokkal többet jelentett számára.

Agius Suetonius Tranquillus a Császárok élete című művében számos ritka információt közöl Caesarról, amelyek közül számos fellelhető a hadvezér személyisége körüli pletykákban. Például, hogy Caesar különleges diétát tartott be libidójának erősítése céljából.

A nők és korai befolyásuk

Julius Caesar életében kétségtelenül fontos szerepet játszottak a nők, ám történészek nem minden esetben ismerik el befolyásukat. Suetonius a jellegzetességeket néhány versben foglalta össze, melyben a politikus katonáinak egyik dalát idézi Róma győzelmi parádéjának napján: „Állampolgárok, őrizzétek feleségeiteket, mert magunkkal visszük őket egy kopasz házasságtörőhöz.”

Marius, aki egyike volt Caesar jónéhány "apósának" Forrás: Wikimedia Commons

Aurelia, Caesar édesanyja sajátságos szerepben tündökölt, éppúgy, mint Aurelia nővére, Julia Major. Krisztus előtt 83-ban nagynénje közvetítésével vette feleségül Lucius Cornelius Cinna lányát, Corneliát (ezzel elkötelezte magát a befolyásos poltikus és hadvezér, Marius mellett). Ebből a házasságból született Caesar egyetlen törvényes leánya, Julia.

Sulla, aki elüldözte Rómából Caesart Forrás: Origo

Feljegyzések szerint feleségéhez igaz, hű szerelem köthette, mert amikor a diktátor, Sulla követelte házasságának felbontását, Caesar megtagadta azt, és inkább elmenekült Rómából. Juliát politikai okokból Caepióhoz, Brutus nagybátyjához adta, ám leánya – ahogy a korban sokszor megesett – elhunyt gyermekágyi lázban. Caesarra kemény év várt.

Szentségtörés Bona Dea ünnepén

Újabb politikai ötlettől vezérelve Caesar Sulla unokáját, Pompeiát vette feleségül.

Házassága azonban korántsem volt tökéletes.

A botrányos magánéletéről híres szónok, Publius Clodius ugyanis beleszeretett Pompeiába, aki nem utasította vissza közeledését.

Publius Clodius, aki elszerette Caesartól második feleségét Forrás: Picasa

Bona Dea római istennő szent ünnepén (amelyen férfiak nem vehettek részt) az elvakult szerelmes egy ifjú nő álarcával érkezett Caesar házába, azonban lebukott. Clodiusnak a szentségtörésért felelnie kellett. A szenátus legbefolyásosabb tagjai fogtak össze ellene, ám a köznép mellé állt. Caesar ötévnyi házasság után nyomban elvált Pompeiától.

Plutarkhosz, a híres görög történetíró a következőket írta az esetről Párhuzamos életrajzok című munkájában: „Caesar felesége biztosan nem őszinte, de annak látszik.” A későbbi diktátort az eset feltehetően még inkább arra sarkallta, hogy a női nemmel óvatosan bánjon, és csupán eszközként tekintsen rá.

A hatalom erotikus ereje

Egy olyan hatalommal, vonzerővel és szexuális étvággyal rendelkező személy, aki az általa meghódított területek és reformok révén megteremtette a birodalmi Rómát, természetesen számos szeretőt tartott. Az egyik legfontosabb Caesar egyik későbbi gyilkosának, Brutusnak az édesanyja.

Caesar legmegbecsültebb szeretője az elismerten vonzó Servilia volt.

(Természetesen megvan a lehetősége annak is, hogy Brutus igazi apja pont Caesar volt, de ez nem bizonyított. Bár Suentonius szerint a sokat idézett „Te is fiam, Brutus (Tu quoque fili mi?)” is ezt támasztaná alá.) A szerelmi viszony majdnem húsz éven át, egészen Caesar haláláig tartott.

Caesar fogadja Vercingetorix gall hadvezér megadását. Nem csak a csatatéren, hanem a hálószobákban is tehetséges taktikus volt Forrás: Wikimedia Commons

Taktikus politikusként Caesar gyakran hódította el riválisainak feleségeit is:

ezeket a „kapcsolatokat” különösen élvezte, hiszen szeretőként nem csak gyönyörben volt része,

hanem jelentősen hozzájárult politikai fölényének megszerzéséhez. Köztudottan viszonya volt többek közt Postumiával (Sulicius Rufus felesége), Lolliával (Aulus Gabinius felesége), Muciával (Pompeius második felesége) és Tertullával (Crassus felesége).

Gavin Hamilton: Brutus árulása Forrás: Wikimedia Commons

Híres szeretők Caesar ágyában

Caesar külföldi nőkkel folytatott, feltételezett kapcsolatai igen nevesek. Itt van példaként Maritania királyának, Bogudnak a felesége, a messze földön híresen szép Eunoeval. Persze a leghíresebb viszonyát az egyiptomi királynővel, Kleopátrával folytatta.

Kleopátra, egyiptomi királynő volt Caesar leghíresebb szeretője Forrás: Origo

Ekkor történt, hogy XIII. Ptolemalosz hívei polgárháborúban űzték el trónjáról az uralkodónőt, aki a fegyveresek élén bevonuló Julius Caesartól remélte hatalma visszaállítását.

A legenda szerint a szépséges királynő lenyűgöző női praktikáit bevetve, egy szőnyegbe csavarva csempészte be magát az alexandriai palotába.

Caesar a furfangos nőben újabb hasznos eszközt látott. Hatalmát Kleopátra trónra ültetésével biztosította, ám vonzerejének nem tudott (és talán nem is akart) ellenállni. Hajnalig tartó mulatságok, hosszú és intim hajóutak következtek, majd megszületetett a kis Caesar, Caesarion.

Kleopátra egyiptomi királynő története számos művész fantáziáját megmozgatta. A királynő romantikus portréja egy 19. századi festményen Forrás: Wikimedia Commons

„…végül is meghívta a királynőt Rómába, s onnan a legmagasabb tiszteletadásokkal, ajándékokkal elhalmozva bocsátotta útnak, sőt, azt is megengedte, hogy Kleopátra újszülött fia az ő nevét viselje.

Kleopátra és Caseraion az egyiptomi Dendra templomának domborművén Forrás: Wikimedia Commons

Erről a gyermekről azt állítja nem egy görög történetíró, hogy alakjára, járására Caesarhoz hasonlított. Marcus. Antonius a szenátus előtt is megerősítette, hogy a gyermeket Caesar a magáénak ismerte el” – írja Suetonius a Császárok életében.

Szex a római szaunában

Az ősi Rómában leginkább a filozófiáról folytatott eszmecserékről, sportról, fürdőzésről, pihenésről, jó ételekről és italokról szólt a nemesi élet.

A házasságban a szex semmi többről, csupán a gyerekáldásról szólt.

A nemesemberek szexuális érdeklődésüket a rabszolgák és a képzett prostituáltak felé fordították. Suentonius írásai szerint Caesar a hosszú, titkos szexcsatákat kedvelte, elsősorban a jól felfűtött római szaunában.

Caesar és az ellene összesküvő szenátorok Karl Friedrich von Piloty 1865-ben festett képén Forrás: Wikimedia Commons

Gyakran rendelt fiatal lányokat, hogy azok elvégezzék a „fellacio” nevű szexuális aktust és imádta a „macska módszere” nevű pozíciót. Képzeljünk el egy igen forró szobát,gyógynövények erős illatával és lángoló fenyőtuskók szagával keveredve.

Római típusú fürdő, hasonlóban várhatta Caesar szeretőit Forrás: Flickr/Alun Salt

Itt ült csupán egy egyszerű palástban maga Caesar a szoba közepén lévő márvány asztal mellett a lányra várva.

Legendás libidó

Bár Caesar elsősorban katonai karrierjére fókuszált, igen magas szexuális étvágya miatt mindig maradt energiája vágyainak beteljesítésére.

Suentonius könyve számos rabszolgalányt jegyzett fel, akiket a hadvezér sátrába cipeltek.

Caesar „szexfüggősége” haláláig legendásnak bizonyult, és valószínűleg az elsők között hozatott Keletről libidót fokozó szereket.

A feljegyzések tanúsága szerint egészséges ételeket evett, tradicionális görög diétát folytatott,

és buddhista szerzetesektől szerzett „varázsszereket” használt, mint a ginseng és a püspöksüveg, de előszeretettel iktatta étrendjébe az életbogyót (Schizandra bogyó) és a cnidium nevű gyógynövényt. Ez utóbbiak meggyőződése szerint növelték szexuális életerejét és erősítették libidóját.

Julius Caesar szobra Berlinben Forrás: Flickr / askal bosch

Tény, hogy Julius Caesart a nők világszerte kedvelték és közeledését igen ritkán utasították vissza. Azt persze nem lehet biztosan tudni, hogy a karakteréről szóló írásokban, beszámolókban mennyi a tény, és hány százalék a fikció. És akkor még nem beszéltünk a feltételezett biszexualitásáról sem.

(Jeki Gabriella összeállítása)