Árverése kerül a gyilkos meteorit

meteor
Az atmoszférában meteorként felvillanó kozmikus vándorok maradványaiból rendez árverést a patinás londoni Christie's aukciós ház
Vágólapra másolva!
A Földön talált legnagyobb, legérdekesebb és legszebb meteoritok aukciója lesz április 20-án Londonban, a Christie's árverési ház összesen 3,4 millió fontért kínálja a világűrből érkezett kődarabokat.
Vágólapra másolva!

Még a cseljabinszki meteorit is kalapács alá kerül

Az aukción 83 meteorit kerül kalapács alá,

köztük egyetlen olyan, amely földet érés közben ölt is:

a Valeria 1972-ben egy legelésző tehénnel végzett. Eladó a 2013-ban az oroszországi Cseljabinszk fölött tűzgolyóként átszáguldó űrszikla darabja is – felrobbanása nyomán 1200 helyi lakos sebesült meg.

Az atmoszférában meteorként felvillanó kozmikus vándorok maradványaiból rendez árverést a patinás londoni Christie's aukciós ház Forrás: Nasa

A kövek közül némelyik külseje tanúskodik a megtett útról: a vastartalmú kőzet rusztikus felületűvé olvadt, miközben nagy sebességgel keresztül zuhant a légkörön.

Mások viszont drágakövekkel ékesített modern műalkotásoknak tűnnek.

A meteoritokat élőben is meg lehet tekinteni South Kensigtonban április 16. és19. között.

Néhány meteorit olyan mint egy drágakő Forrás: Encyclopedia of Meteorites

Az árverésen lehetőség nyílik a Mars és a Hold egy-egy darabkájának megszerzésére is,

ezeket ősi meteoritbecsapódások szakították ki, és indították útra a Föld felé. A meteoritok többsége viszonylag friss lelet, de akad köztük olyan is, amelyet több száz évvel ezelőtt fedeztek föl.

Csillagászati összegeket kérnek az űrkövekért

A legdrágább meteorit fél tonnát nyom,

értékét 800 ezer fontra, 312 millió forintra becsülik.

A kansasi Brenham környékén talált darab és még több hasonló töredék alapján a földbe csapódott meteorit tömege 4,3 tonna lehetett. Cseljabinszkból egész kupac meteorit érkezett, a legnagyobb darab ára a licit során elérheti a 300 ezer fontot, azaz a 116 millió forintot.

A közelmúlt leghíresebb meteor jelensége az ororszországi Cseljabinszk felett felrobbant bolida volt Forrás: Varvara WordPress

Az a félméteres, nyolcvankilós vasmeteorit, amely Edvard Munch híres "A sikoly" című festményére emlékeztet, 250 ezer fontot, 97 millió forintot hozhat.

Egy nagyobb darab a cseljabinszki meteoritból Forrás:Stringer Russia

1991. október 3-án Nigériában ért földet a Zagami nevű marsi meteorit, amelynek 15-ször 10 centiméteres, 1382 grammos darabjáért akár 450 ezer fontot, 175 millió forintot is remélhet az aukciósház.

A Zagami mellett földet ért meteorit tulajdonképpen egy darab Mars Forrás: NASA


Érdekessége, hogy napra pontosan 146 évvel korábban, 1815-ben találták meg a franciaországi Chassignyban azt a meteoritot, amelynek nemcsak ásványi összetétele egyedi, hanem olyan buborékokat rejt, amelyek nemesgáztartalma eltéri a Mars jelenlegi légkörétől.

Marsi panoráma. Néhány meteoritról bebizonyosodott, hogy a vörös bolygóról érkezett a Földre Forrás: NASA/JPL

Ebből a chassignit kőzettípusból csak egyetlen másik, a Szaharában talált darab ismert, amely szintén kalapács alá kerül az aukción. A szél eróziós munkája alapján Észak-Nyugat-Afrikában évszázadokig heverhetett a szaharai homokban az a holdkőzet, amelyet egy meteoritbecsapódás lökhetett ki az űrbe a Föld felé.

Egy nagyobb darab a kansasi Brenham környékén megtalált meteoritból Forrás: Kansas Travel

A nagyjából 4-szer 4 centiméteres, 6,4 grammos regolit ásványdarab becsült értéke 25 ezer font, 9,7 millió forint.

Akár a Hold vagy a Mars egy darabját is megérinthetjük

Egyes kövek csak kívülről néznek ki "űrkrumplinak", belülről sokkal inkább ékszerműves alkotások:

szétvágva felfedik a belsejükben lévő ásványi zárványokat.

Az argentínai Chubutban lehullott nikkel-vas-keverék meteoritban olivin és peridot kristályok láthatók. A tenyérnyi nagyságú, 3 milliméter vékony metszet becsült értéke 8 ezer font, 3,1 millió forint.

Egy ilyen különleges meteoritdarab akár több tízmillió forintot is érhet Forrás: Encyclopedia of Meteorites

Vajon mi indítja az embereket arra, hogy ilyen horribilis összegeket fizessenek ki a kőzetdarabokért? "E meteoritok különlegessége a származási helyükben rejlik: mindenkit lenyűgöz, ha valami olyasmit láthat, ami a Földön kívülről érkezett – mondta James Hyslop, a Christie's aukciósház értékesítési vezetője.

Érdekes méretarányos infografika néhány híres égi szikláról. Legfelül az amerikai Ticonderoga-osztályba tartozó 169 méter hosszú cirkáló, jobbra alatta pedig egy Boeing 747 típusú óriásgép látható. Bal szélen az arizonai meteorkrátert keletkeztető Barringer, tőle jobbra pedig a cseljabinszki meteoroid, legalul pedig az 1908-as rejtélyes tunguz-objektum - valószínűleg üstökös töredék - méretarányos rajza látható Forrás: The Object Report

Úgy véli, hogy e tárgyaknak az ad tudományos jelentőséget, hogy valóban más bolygókról érkeztek, és elemzésükkel többet tudhatunk meg Naprendszerünkről, valamint a Föld keletkezéséről. Ezért különösen értékesek lehetnek természettudományos gyűjtemények, múzeumok számára, ugyanakkor némelyik absztrakt kisplasztikaként, természetes eredetű szoborként is megállja a helyét.

Meteor, meteoroid vagy meteorit?

Amikor egy meteoroid, azaz 100 mikrométer és 10 méter nagyság közötti szilárd test a Föld légkörébe lép, a légellenállás hatására felhevül,

és az óriási hőmérséklettől részben vagy egészben elpárolog:

ez a gáz izzik fel száguldás közben, és ezt nevezzük meteornak vagy hullócsillagnak.

A cseljabinszki meteorjelenség Forrás: Konkorprd-n.ru

A talajt érő maradvány a meteorit. Összetételük alapján három nagy kategóriába sorolhatjuk őket: a kőmeteoritok (94,6%) szilikát ásványokból állnak; a vasmeteoritok (4,4%) vas-nikkel alapúak; a kő-vas meteoritok (1,0%) pedig értelemszerűen keverékek.

Becslések szerint évente 500 meteorit éri el a földfelszínt,

méretük az üveggolyó és kosárlabda közé esik.

A Brenham-meteorit egy darabja. A meteoroid földet ért maradványait hívjuk meteoritnak. Forrás: Encyclopedia of Meteorites

Ezek közül 5-6 darabot találnak meg és válnak ismertté. A Cseljabinszk fölött 2013-ban szétrobbant, túlnyomórészt szilikát, 5 százalékban vasat tartalmazó kőzetdarab eredetileg 17 méter átmérőjű, és 10 ezer tonnás volt. Több tucat részre esett szét, féltonnás darabját a közeli Csebarkul tóból emelték ki.

Égi kísérőnk, a Hold felszíne. Néhány meteorit holdi származású Forrás: NASA

A legnagyobb sebességű becsapódásokat a vasmeteoritok okozzák,

mert zuhanás közben ezek nem hullanak szét apróbb darabokra, illetve a talajfelszínen jobban ellenállnak az időjárás mállasztó hatásának. A vasmeteoritok kémiai elemzése azt mutatja, hogy az eddig föllelt példányok legalább ötven különböző égitestről származnak.

A minőségi műtárgy-aukciókról híres Christie's történetében is rendhagyó lesz a mostani áprilisi árverés Forrás: Itv.com

2016-ban április 22-én és 23-án várható a Lyridák meteorraj érkezése, de félő, hogy a 21-i telihold erős fénye miatt nem látható majd hullócsillag az égbolton. További érdekes égi jelenségek a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán találhatók: http://www.mcse.hu/jelensegnaptar/