Új fajt fedeztek fel egy kiállításon

új faj, kiállítás
Jonathan Hanson gyűjteményvezető az új ichthyosaurus fajjal
Vágólapra másolva!
Új brit ichthyosaurus fajt fedeztek fel a Bristoli Egyetem földtörténeti kiállításán. A jó állapotban lévő ősmaradványt már évek óta megtekinthetik a látogatók, de csak most derült ki róla, hogy eddig ismeretlen faj.
Vágólapra másolva!

Nem kell fáradságos munkával kiásni a fosszíliákat, hogy új fajra bukkanjunk. Elég csak elmenni egy kiállításra. A Bristoli Egyetem földtörténeti kiállításán már évek óta megtekinthető a 25300-as leltári számú ichthyosaurus, amely mintegy 80 éve került az egyetem tulajdonába. Azonban csak nemrég sikerült azonosítani.

Vízi hüllők voltak

Az ichthyosaurusok a dinoszauruszok korában élt hüllők voltak, de az óceánokban úszkáltak és inkább a delfinekre vagy a cápákra hasonlítottak. A vérszomjas ragadozók egyes fajai akár 15 méteresre is megnőhettek.

A most azonosított faj mintegy 200 millió éve élhetett a korai jura időszakban, amikor Nagy-Britannia kis szigetek sorából állt.

Jonathan Hanson gyűjteményvezető az új ichthyosaurus fajjal Forrás: University of Bristol

Brit ichthyosaurusok

Az azonosítás egy hatéves tanulmány részeként sikerült, amelyet a Manchesteri Egyetem kutatója, Dean Lomax vezetett, és a célja a brit ichthyosaurus ősmaradványok felkutatása és meghatározása volt. A fosszíliákat a koponya és az úszók tulajdonságai alapján különböztették meg egymástól. A tanulmányt a Papers in Palaeontology folyóiratban tették közzé.

„Egész döbbenetes, hogy naponta több száz ember sétált el a csontváz mellett, és a titkát mégis megőrizte egészen mostanáig" – mondta Lomax. „A fajt Ichthyosaurus larkini névre kereszteltük, Nigel Larkin brit paleontológus tiszteletére, akinek neve – larkin – valójában vadat jelent, ezért jól illik ehhez a gyors mozgású ragadozóhoz."