Az agya is olyan egyedi, mint az ujjlenyomata

deja vu, agy, idegsejt, neuron, neuron háló, déjá vu
Neuron network in the human brain, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók megállapították, hogy a fehérállományt alkotó idegpályák valójában az ujjlenyomatokohoz hasonlóan minden embernél különbözőek, és a genetikán kívül a múltbéli tapasztalatok is formálják. Ebből következik, hogy folyton változnak is, így azért agyszkennerekkel nem fogjuk igazolni magunkat a jövőben.
Vágólapra másolva!

A Pittsburghi Egyetem és a Carnegie Mellon Egyetem kutatói közösen kiderítették, hogy az agy fehérállományát alkotó idegpályák valóban legalább annyira egyediek, mint az ujjlenyomataink, de aligha fogjuk tudni őket hasonló módon azonosításra használni. Az ujjlenyomatokkal ellentétben (amelyek csak nagyon kis mértékben változnak egy ember élete során) az idegpályák folyton változnak a minket érő benyomások és életesemények következtében.

A fehérállomány idegpályái olyanok, mint az ujjlenyomatok Forrás: AFP/Science Photo Library

Még az egypetéjű ikreknél is van különbség

A kutatók 699 kísérleti alany kónnektómáját, azaz idegpályáik egyedi kapcsolódási rendszerét vizsgálták meg MRI segítségével, ez mintegy 17 ezer helyi kapcsolódást jelentett. Képesek voltak két kapcsolódási pontról megmondani, hogy azok ugyanattól az embertől származtak-e, vagy sem - majdnem száz százalékos volt a pontosság. Még az egypetéjű ikrek konnektómái is mutattak eltéréseket.

Ezek a kapcsolódási rendszerek nem csak a biológiailag előre meghatározott módon szerveződnek, hanem

az évek során változnak aszerint, milyen tapasztalatok érnek bennünket.

Emiatt a most végzett kutatás nagyon jó táptalaja lehet az olyan további kutatásoknak, amelyek a velünk történő események biológiai hatásait akarják vizsgálni. Sőt, az egyedi konnektómák arra is lehetőséget adnak, hogy hatékonyabban megfigyelhessük a különböző mentális betegségek kialakulásának és lefolyásának menetét, hiszen most már tudjuk, hogy mitől olyanok a fehérállomány idegpályái, amilyenek.

Valahogy így festhetnek az idegpályák az agyunkban Forrás: AFP

Mennyit változtat egy élmény?

"Elég sok mindent leszűrhetünk a kutatásból" - mondta el a Carnegie Mellon Egyetem pszichológiaprofesszora, Timothy Verstynen a Seekernek. "Egyrészt ad egy másik mérési módszert a neuroplaszticitásnak (az agy és idegrendszer strukturális és funkcionális változásaival foglalkozó tudományágnak), másrészt megfigyelhetjük, hogy a hasonló élményeken átesett embereknek hasonló konnektómái lesznek-e."

A kutatók már azt tervezik, hogy megfigyelik, hogyan változnak a fehérállomány idegpályái

egypetéjű ikrek esetében

- nekik ugyanis csak 12%-ban egyezik meg a strukturális mintázatuk az agyukban. Érdekes lehet nyomon követni a különböző életesemények nyomait az ikrek agyi ujjlenyomatának változásain.