Kanalat találtak a Marson

kanál, Mars, illúzió
Vágólapra másolva!
Ha valaki járt is a Marson, nagyon szétszórt alak lehet: a mostani már a második eset, hogy kanál formájú objektumot szúrnak ki a vörös bolygón a „szemfüles” internetezők. Természetesen ezúttal sem intelligens civilizáció, hanem a szél munkája áll a háttérben. 
Vágólapra másolva!

Az érdekességet a SecureTeam nevű Youtube-csatorna szúrta ki a Curiosity marsjáró fotóján. A kép idén márciusban készült – írja az IFL Science című tudományos oldal.

A szóban forgó kanál persze csak egy szokatlan formájú marsi kő, ráadásul nem az első ilyen szikladarab, amit a planétán találnak: 2015-ben egy hasonló formájú objektumot lehetett látni a rover fotóján, ráadásul az még úgy tűnt, mintha lebegne is. A „felfedezés” az összeesküvés-elméletek hívei körében nagy vitákat robbantott ki, a NASA pedig kénytelen volt Twitter-üzenetben cáfolni a vadabbnál vadabb teóriákat.

Forrás: NASA

A hosszúkás kődarabot a marsi szelek formálták meg, a különleges alak kialakulását pedig a vörös bolygó sajátosságai – a földitől eltérő légkör és gravitáció – segítették.

Annak is megvan a magyarázata, miért látunk konyhai eszköznek bizonyos marsi szikladarabokat. A pareidolia egyfajta illúzió, ez felelős azért, hogy bizonytalan és véletlenszerű ingereket (hangokat, képeket) konkrétnak és tisztán kivehetőnek érzékelünk. Legismertebb példái közé tartozik, ha a felhőkben alakokat látunk, vagy rejtett üzeneteket hallunk visszafelé lejátszott lemezeken.