Drámai videón a SpaceX rakétájának pusztulása

SpaceX, robbanás
Vágólapra másolva!
Drámai videó rögzítette a SpaceX vállalat hordozórakétájának felrobbanását. A balesetben egy kommunikációs szatellit is megsemmisült, és a kilövőállásban is károk keletkeztek.
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó vállalat eredetileg szombaton akarta felküldeni Falcon 9-es rakétájával az Amos-6 kommunikációs műholdat. A rutinnak számító csütörtöki próba során azonban egy nem várt hiba miatt a rakéta, valamint a hasznos teher, a szatellit megsemmisült. A drámai eseményt videófelvételen rögzítették.

A baleset okait még vizsgálják. A SpaceX közleménye szerint annyi biztos, hogy a probléma a felső rakétafokozat oxigéntankjánál keletkezett, a rakéta-hajtóanyag betöltése közben. Személyi sérülés nem történt.

Nem a mostani Falcon 9 típusú hordozórakéta az első, amelyik megsemmisült. 2015 júniusában két perccel az indítás után robbant fel az űreszköz, amely ellátmányt juttatott volna el a Nemzetközi Űrállomásra.

Az Amos 6 műhold az izraeli Spacecom vállalat tulajdona volt, és egy facebookos program keretében internetelérést biztosított volna a szubszaharai afrikai térség számára.