Fényes óriáshegy a Ceres felszínén

Ahuna Mons
a Down űrszonda
Vágólapra másolva!
2015. március elején a NASA Dawn űrszondája megközelítette a Ceres törpebolygót, amely a legnagyobb égitest a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövben, így ismét egy történelmi jelentőségű kutatás vehette kezdetét. A továbbított eredmények és képek egy újabb, ismeretlen világra nyitottak ablakot, amely számos meglepetést hozott a tudósoknak.
Vágólapra másolva!

A Ceres és a Dawn űrszonda küldetése

A Ceres az egyetlen törpebolygó, amely a Mars és a Jupiter közötti aszteroida övezetben helyezkedik el. Átmérője megközelíti a 950 km-t, mellyel kiemelkedően nagy objektumnak számít az aszteroidák között, olyannyira, hogy az övezet össztömegének mintegy harmadát teszi ki egymagában. A szabálytalan alakú aszteroidákhoz képest a Ceres közel gömb alakú.

A Ceres a Dawn űrszonda még távolabbról készített felvételén Forrás: NASA/JPL

A Dawn űrszonda a NASA fejlesztésében 2007-ben indult útjára

a Vesta és a Ceres vizsgálatára az aszteroidaövben. A 2011 és 2012 közti időszakban közel egy éven keresztül keringett a Vesta körül, majd 2015-ben érkezett meg a Ceres-hez.

Fényes óriáshegy a Ceres felszínén

Számos meglepetés után most egy újabbat szolgáltattak a Ceres felszínéről készült felvételek. Meglehetősen szokatlan formájú és méretű hegyet azonosítottak a képeken, melyet a kutatócsoport Ahuna Mons-nak nevezett el.

a Down űrszonda Forrás: NASA/JPL

A hegy akkora, hogy már 2015 februárjában is látható volt a felvételeken, pedig a szonda akkor még 46 ezer km távolságban járt a törpebolygótól.

A Ceres tömege mintegy a harmadát teszi ki az aszteroidaövnek Forrás: NASA/JPL

Ahogyan közelebb ért úgy rajzolódott ki a szokatlanul szabályos, közel piramisra emlékeztető formájú hegy alakja a képeken. Az egészen közeli felvételeken jól kivehető, hogy

a hegy meredek lejtőinek egy részét fényes anyag borítja,

míg a többi lejtő nagyságrendekkel sötétebb.

Az Ahuna Mons óriáshegyről a Dawn űrszonda által készített közelebbi felvétel. Jól kivehetők a fényes lejtősávok Forrás: NASA/JPL

A hegy maximális magassága közel 5 km, és a környezetében jellemző sík felszíntől teljesen eltérő jelenség.

– nyilatkozta Chris Russel a Dawn szonda kutatócsoportjának tagja. A tudósoknak jelenleg elképzelésük sincs, hogy ez a szokatlan formájú hegy miként jöhetett létre a törpebolygó felszínén.

Szomszédságban a fénylő kráter

Az Ahuna Mons szomszédságában (mintegy 670 km-re tőle) található az elhíresült Ocattor kráter. Már a Hubble űrteleszkóp felvételein is fénylő pontot láttak a kutatók a kráterben, azonban a Dawn szonda közeli képein egyértelműen elkülönítettek minimum tíz különböző fénylő foltot, melyek eredete szintén komoly fejtőrést okozott a kutatóknak.

Az Ahuna Mons közeli felvételen Forrás: NASA/JPL

Egyelőre az sem világos, hogy a kráterben található fénylő anyag és az Ahuna Mons lejtőinek fényes borítása között lehet-e valamiféle összefüggés. Érdekes belegondolni, hogy ha egy kozmikus léptékben ilyen közeli, kicsi és jelentéktelen égitest is ennyi megoldatlan kérdést vet fel a számunkra, akkor mi várhat még bennünket az Univerzumban?