Iszapba ragadt az orrszarvú, az oroszlánok rögtön rátámadnak

2016.03.14. 16:49

Ritka jelenetet rögzítettek a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban. Egy orrszarvú dagonyázás közben beleragadt az iszapba. A közelben bóklászó három oroszlán azonnal megpróbálja kihasználni a váratlanul az ölükbe hullott lehetőséget.

Még egy nagyobb oroszlánfalka is háromszor meggondolja, hogy rátámadjon egy kifejlett hím orrszarvúra. Más a helyzet azonban, ha úgy vélik, az állat sérült, vagy valami más miatt nem tud védekezni. 

Nem az eszéről híres

A keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) a vízilovakhoz, az elefántokhoz és más nagy növényevőkhöz hasonlóan imád a pocsolyákban dagonyázni. Így hűti magát, és megszabadul az élősködőktől. 

A videón látható példány azonban úgy látszik, rossz helyen próbál kikapaszkodni az iszapból, és az nem engedi a hátsó lábát. Az orrszarvú nem a lángeszéről híres, ez az egyed is a helyett, hogy visszafordulna és másutt próbálkozna, azt a helyet erőlteti, ahol beleragadt. 

A vergődésére felfigyel a közelben tartózkodó három oroszlán is, és a könnyű zsákmány reményében rögtön megpróbálják becserkészni a csapdába esett növényevőt. 

Keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis)Forrás: Wikimedia Commons

Reménykedő oroszlánok

Az orrszarvú számára három oroszlán nem jelent különösebb kihívást, mivel azonban félig mozgásképtelenné vált, már kiegyenlítődtek az esélyek. Az állat szerencséjére végül felismeri, hogy más helyet kell keresnie a kimászásra, és végül sikerül is neki. 

Innentől már csak becsületből támadgatnak az oroszlánok. Egy pillanatig ugyan úgy tűnik, hogy van még keresnivalójuk, de hamar kiderül, hogy az orrszarvú nem azért esett csapdába, mert legyengült, hanem csak ügyetlen volt. 

Ezután az oroszlánok is belátják, hogy nincs esélyük, és hagyják, hogy az orrszarvú arrébb ügessen.

Az érdeklődők sok hasonló érdekes videót láthatnak a Kruger Sightings honlapon. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK