Mesterségesen előállított magmával tanulmányozzák a vulkánokat

magmakészítés
Magmakészítés a laboratóriumban
Vágólapra másolva!
A legjobb módszer valami felépítésének a megismerésére, ha szétszedik és újra összerakják azt. Pont ezt csinálta a magmával egy geofizikus azért, hogy jobban megismerje Alaszka aktív vulkánjait.
Vágólapra másolva!

Jessica Larsen geofizikus és diákjai a University of Alaska Fairbanks kőzettani laboratóriumában akarták tanulmányozni az alaszkai vulkánok működését. Ehhez vulkáni kőzetmintát vettek, porrá törték, majd vizet és más alkotórészeket adtak. Ez után az apró mintát egy rendkívül hőálló melegítő eszközbe tették és addig hevítették, amíg újra magma nem lett belőle.

Miután a kísérleti berendezés lehűlt, újraszületett egy apró kőzet.

„A magma újrateremtésével kiderítettük azt a hőmérsékletét és nyomást, amelyen a láva létrejött” – mondta Larsen, a kőzettani laboratórium vezetője. „Ezt megvalósítva képet tudunk alkotni a vulkán belsejében.”

Magmakészítés a laboratóriumban Forrás: Todd Paris/UAF

Az eljárás hasonlít egy szétszedett kirakós újra összeállításához. A hőmérséklet és a nyomás éppúgy, mint a kőzet ásványtartalma elárulja Larsenék számára milyen mélyről származik a kőzet a vulkánból.

Ez jó alternatív lehetőség a vulkánok megértéséhez, mivel egy valódi vulkán mélyébe egyelőre nem tudunk belepillantani.

Lehűlt mesterséges magma Forrás: Todd Paris/UAF

A magma újra létrehozása más kutatásokkal együtt segít a kutatóknak a kitörések megértését, és talán lehetővé teszi új, pontosabb módszerek kidolgozását a vulkánkitörések előrejelzésére.