Megfejtették a rejtélyes ámbráscetpusztulás okát

Ámbráscet borjával
Ámbráscet borjával
Vágólapra másolva!
Szív- és érrendszeri zavarok miatt pusztult el az a 13 nagy ámbráscet, amelyik az év elején Schleswig-Holstein nyugati partjaira sodródott - derült ki a most lezárult vizsgálatból.
Vágólapra másolva!

Ugyan a cetek gyomrában műanyaghulladékra is bukkantak, nem ez okozta a halálukat - közölték szerdán Tönningben, ahol a boncolás eredményeit mutatták be.

A parton fekvő állatok saját testsúlya nyomta össze a véredényeiket, a tüdejüket és más belső szerveiket. A partra vetődés előtt mind a 13 tengeri emlős jó egészségi állapotban volt - mondta Ursula Siebert, a hannoveri állatorvosi egyetem munkatársa.

A januárban és februárban szárazföldre sodródott cetek úgy juthattak a sekély vizű Watt-tengerbe, hogy az Atlanti-óceán északkeleti részén tomboló viharok nagy tömegű vizet, azzal együtt a cetek táplálékául szolgáló polipféléket hajtottak az Északi-tengerbe, amint azt Uwe Piatkowski tengerbiológus már korábban megállapította.

Ámbráscet borjával (illusztráció) Wikipedia

Az élelem után úszva juthattak egyre sekélyebb vizekre a hatalmas testű emlősök, míg végül partra sodródtak. Előtte egy napon át éhezhettek, utoljára valószínűleg a Norvég-tengeren táplálkoztak, erre utalnak a gyomrukban talált polipmaradványok.