Újabb bizonyíték a kilencedik bolygó létezésére

2016.03.29. 13:23

Újabb bizonyítékot találhattak a rejtélyes kilencedik bolygó létezésére. A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatója Twiteren jelentette be, hogy egyre valószínűbb: a Neptunuszon túl is kering egy eddig ismeretlen bolygó.

Még januárban kezdődtek meg a kutatások azzal kapcsolatban, hogy a Neptunuszon, Pontosabban a Plutó pályáján is túl keringhet egy kilencedik bolygó a Naprendszerben, amelyről eddig nem volt tudomásunk. A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatói az Astronomical Journal című folyóiratban írtak arról, hogy a titokzatos bolygó mintegy hússzor távolabb keringhet a Naptól, mint a Neptunusz. 

A feltételezett bolygóról már illusztráció is születettForrás: Caltech/R. Hurt (IPAC)

A titokzatos planétát eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni. A párizsi obszervatórium munkatársai számítógépes szimulációkkal becsülték meg, hogy milyen hatással lehet az amerikai szakemberek által feltételezett pályán keringő kilencedik bolygó a többi bolygó mozgására, és ezt összevetették az ismert bolygók ismert pályaelemeivel .

Furcsán mozgó KBO

A Caltech kutatói most felfedeztek egy új objektumot a Kuiper-övben (KBO, Kuiper belt object), amely pontosan ott mozog, ahol a rejtélyes kilencedik bolygónak kellene lennie. Mike Brown bolygókutató a Twitterén jelentette be az izgalmas eredményeket. 

A kutató számítása szerint, a bolygó elképesztően hosszú idő alatt futja be pályáját: 10-20 ezer évre van szükség ahhoz, hogy egyszer megkerülje a Napot. 

 A most felfedezett KBO azért jelentős, mert egy a kilencedik bolygóhoz hasonló nagy tömegű planétának mindenképpen nyoma kell, hogy maradjon - ez esetben a gravitációs erejének kell hatást kiváltania a közelében mozgó objektumokra. Így sikerült először felfedezni, hogy lehet a Neptunuszon túl is egy bolygó: hat KBO viselkedett furcsán, és most egy hetedik is beállt a sorba.

Ez a KBO úgy viselkedik, mintha valami közeli, nagyobb objektum gravitációs ereje módosítaná a pályáját. A felfedezett KBO 149 milliárd kilométer távolságra van a Naptól, pontosan ott, ahol a rejtélyes kilencedik bolygót is sejtik. 

A Kuiper-övben a Kepler-űrtávcső segítségével eddig mintegy 800 objektumot fedeztek felForrás: Wikimedia Commons

További kutatások kellenek

A planéta létezésének bizonyításához azonban még mindig kevés az információ - egyelőre minden arra utal, hogy egy nagyobb bolygó mozoghat a Naprendszer távoli pontján, de közvetlen bizonyíték nincs még rá. A további kutatások arra irányulnak, hogy bebizonyítsák a bolygó létezését, vagy éppen azt, hogy nem bolygóról van szó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK