A NASA szerint fantom a kilencedik bolygó

Szaturnusz
A Cassini-űrszonda 2004-ben ért a Szaturnusz közelébe
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA Cassini űrszondáért felelős tudóscsoportja is megvizsgálta a szonda pályaadatait a 2004 és 2016 közötti időszakban, és úgy találták, hogy a Cassini adataiban nem található olyan zavaró hatás, ami a feltételezett kilencedik bolygó létezését támasztaná alá.
Vágólapra másolva!

A feltételezett kilencedik bolygó

Az elmúlt időszakban számos hír látott napvilágot, valamint egy friss publikáció, amely egy eddig ismeretlen, kilencedik bolygó létezését valószínűsíti a Kuiper-öv objektumainak eloszlásából kiindulva.

A feltételezett bolygó paramétereire is meglehetősen pontos becsléseket fogalmaztak meg,

amely szerint nagyjából tízszeres földtömegű lehet az objektum és mintegy 700 CSE (Csillagászati Egység) lehet az átlagos távolsága a Naptól (1 CSE kb. 150 millió km).

Egyes kutatók szerint a feltételezett kilencedik bolygó tömege, akár 10-szerese is lehet a Földének. A NASA legfrissebb híre alaposan lelohaszthatja a kilencedik bolygóval kapcsolatos várakozásokat Forrás: NASA/JPL/Caltech

A feltételezett bolygó utáni kutatásban kiemelten fontos lehet minden olyan küldetés, amely a Naprendszer külső bolygói körüli pályán mozog, és ezáltal pontos megfigyeléseket tesz lehetővé e bolygók, illetve az űrszonda pályaelemeire vonatkozólag. Ilyen többek között a New Horizons küldetése a Plútóhoz, valamint a Cassini-szonda pályaadatai a Szaturnusznál.

A New Horizons a Plútó rendszerének feltérképezése után tovább folytatja a Kuiper-öv kutatását Forrás: NASA

A közeljövőben pedig a Juno Jupiterhez érkezése szolgáltathat újabb adatokat a kutatáshoz.

A titokzatos kilencedik a Cassini eredményei fényében

A NASA Cassini küldetésének irányításáért felelős navigátorok

egyértelműen megerősítették hogy nem tapasztaltak semmiféle nem várt perturbációs (gravitációs zavaró) hatást

a Cassini szonda pályájában, mint ahogyan azt a kilencedik bolygó létezése kapcsán felvetették. A NASA bolygókutatója, William Folkner azt is kifejtette, hogy egy tízszeres földtömegű, a Neptunusz pályáján túl keringő bolygó hatása nem csak a Cassini pályájában nyilvánulna meg, hanem még magára a Szaturnuszra is hatással lenne.

A Cassini-űrszonda pályaelemeiben semmi olyan perturbációs hatást nem sikerült azonosítani, amely az állítólagos kilencedik bolygó létét bizonyítaná Forrás: NASA/JPL/Caltech

Ezt a hatást pedig észlelnünk kellett volna a Cassini Szaturnuszra vonatkozó megfigyelései során,

azonban semmi erre utaló jelet nem találtak.

A küldetésért felelős mérnökök arra is rámutatnak, hogy a megjelent publikációban a Cassini adatok szükségességére hivatkoznak a kilencedik bolygó pontos helyzetének megbecsléséhez.

Egyelőre nem valószínű, hogy a Cassini nyomravezetheti a kutatókat a kilencedik bolygó keresésében Forrás: NASA/JPL/Caltech

A Cassini projektvezetője kifejtette, hogy nagyon örülnének, ha a küldetés adatai egyben egy új bolygó felfedezéséhez is hozzájárulnának a Naprendszerben, azonban a leggondosabb elemzéssel sem találtak semmi olyan perturbációs hatást az adatok között, amelyet ne tudnánk a jelenlegi modellekkel és ismereteinkkel megmagyarázni.