Lenyelt egy elemet? Nyeljen utána egy robotot, az kiszedi!

robot, origami
A lefagyasztott (balra) és a kiolvadt robot egy tenyéren
Vágólapra másolva!
A massachusettsi műszaki egyetem (MIT) kutatói szerint az amerikaiak évente több mint 3500 gombelemet nyelnek le. Ez adta az ötletet egy apró robot kifejlesztéséhez, amellyel műtét nélkül lehet kiszedni a lenyelt kisebb tárgyakat, amelyek nem távoznak természetes úton.
Vágólapra másolva!

Az emberek – elsősorban a kisgyerekek – hajlamosak különféle apró tárgyakat lenyelni. Ez az esetek nagy részében nem okoz problémát, mert a lenyelt dolog természetes módon távozik a széklettel, de néha a tárgy letapad vagy megakad a nyelőcsőben, a gyomorban vagy a bélben, és ilyenkor csak műtéttel lehet eltávolítani.

A lefagyasztott (balra) és a kiolvadt robot egy tenyéren Forrás: Melanie Gonick/MIT

A műtétet válthatja ki az a harmonikaszerű „origamirobot”, amelyet a MIT kutatói fejlesztettek ki a Sheffieldi Egyetem és a Tokiói Műszaki Egyetem munkatársaival közösen.

A robot egy gyomormodellben fog be egy gombelemet Forrás: Melanie Gonick/MIT

A téglalap alakú origamirobotot összehajtogatott állapotban lefagyasztják, jégbe fagyasztják, majd a páciens lenyeli, mint egy vitaminkapszulát, írja a Gizmodo hírportál. Miután bekerült a szervezetbe, a pirula elolvad, a robot kibomlik, és ezután külső mágneses tér segítségével lehet a kívánt helyre irányítani.

Jelen pillanatban a robot felhasználhatósága arra korlátozódik, hogy kiszedje a gyomor- vagy a bélfalhoz tapadt idegen tárgyakat. De a kutatók reményei szerint a képességeit tovább lehet majd fejleszteni, hogy akár tényleges sebészeti beavatkozások elvégzésére is alkalmas legyen.