Mégis sikerült felfújni az űrállomás új lakómodulját

BEAM
A BEAM képe egy fantáziarajzon
Vágólapra másolva!
A NASA-nak szombaton, második próbálkozásra sikerült lassan felfújnia a Nemzetközi Űrállomás új, kísérleti lakómodulját, két nappal azután, hogy az első próbálkozás kudarccal végződött.
Vágólapra másolva!

Az amerikai űrkutatási hivatal beszámolója szerint Jeffrey Wiliams asztronauta egy szelep kinyitásával először 22 másodpercig eresztett levegőt a henger alakúra felfújható kamrába, majd néhány további rövid lökettel folytatta a pumpálást. A repülésirányító központ jelentése szerint az űrutazóknak szánt kísérleti szerkezet jól láthatóan növekedésnek indult.

A Bigelow Expendable Activity Module-nak (Beam) nevezett szerkezet csütörtökön, az első felpumpálási kísérletnél alig akart megmozdulni, és a NASA néhány óra után fel is hagyott a próbálkozással.

Szakértők feltételezése szerint a puhafalú fülke olyan szorosan lett becsomagolva még hónapokkal a SpaceX vállalat teherűrhajójának április 10-i startja előtt, hogy a szövetrétegek elsőre nem tudtak szétnyílni. Ezért a második próbálkozás előtt, pénteken csökkentették a levegő nyomását, enyhítendő a súrlódást a lakómodul falának rétegei között. Valószínűleg ez volt az, ami végül lehetővé tette, hogy a mintegy 4 méter hosszúnak és 3 méter átmérőjűnek szánt, henger alakú szerkezet felvegye egy kisebb hálószobának megfelelő teljes méretét.

Közben a levegő nyomásának növekedésével Jeffrey Williams a pattogatott kukorica sütőben hallatott hangjához hasonló ropogást hallott, ami a szakértők szerint a lakómodul falát tartó hevederektől eredt.

Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által közreadott képen a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége felfújja az állomás új, kísérleti lakómodulját 2016. május 28-án, két nappal azután, hogy az első próbálkozás kudarccal végződött. A Bigelow Expendable Activity Module-nak (Beam) nevezett szerkezetet, az első, űrhajósoknak szánt felfújható szobát, a Bigelow Aerospace nevű cég készítette el Forrás: MTI/AP/NASA/-------------------

Beam

A Beamet, amely az első ilyen, űrhajósoknak szánt felfújható szoba, a Bigelow Aerospace nevű cég készítette el. A NASA 17,8 millió dollárt fizetett a prototípusért, amelynek mintájára várhatóan jóval nagyobb felfújható szobákat is csatlakoztathatnak majd a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Az új lakómodulba az űrhajósok még legalább egy hétig nem léphetnek be, amíg zsilipkapuját kellően le nem szigetelik. A kísérleti szobát azután sem fogják belakni, hanem ellenőrző műszereket helyeznek el benne, hogy kiderítsék, az egység megfelelő védelmet nyújt-e majd lakóinak a kozmikus sugárzástól, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól, mikrometeoritoktól, illetve az ellenőrizetlenül röpködő űrszeméttől.

A Beam képe egy fantáziarajzon Forrás: BEAM

Robert Bigelow szállodaipari vállalkozó, aki a Beamet legyártó észak-Las Vegas-i űrhajózási céget vezeti, azt reméli, hogy ezek a könnyen szállítható, felfújható szobák jól szolgálnak majd az ISS-t felkereső űrturisták fogadására, később pedig a Holdra vagy a Marsra utazó űrhajósok elszállásolására is. Ráadásul a jelenlegieknél jóval tágasabb teret biztosíthatnak majd az űrutazóknak, hiszen a hagyományos modulok sosem lehetnek nagyobbak, mint ami elfér egy űrrakétában.