Elárasztott kanyonokat figyeltek meg a Titán felszínén

Titán, Tethys
Előtérben a Titán, mögötte a Szaturnusz másik holdja, a Tethys
Vágólapra másolva!
A Cassini űrszonda olyan kanyonokat figyelt meg a Titánon, melyeket folyékony szénhidrogén tölt ki – írja a NASA.
Vágólapra másolva!

A Titán a Szaturnusz legnagyobb holdja, és a Földön kívül az egyetlen égitest, ahol tartósan nagy mennyiségű folyadék létezik a felszínen. A vastag, főként nitrogénből álló légkörrel rendelkező égitesten nagy kiterjedésű metánból és etánból álló tavak és tengerek találhatók. A sarkvidékek mínusz 180 Celsius-fokos hőmérsékletén a víz sziklaszilárd kőzetet alkot, ellenben a metán és etán keveréke folyékony.

A NASA Cassini űrszondájának adatai alapján most kiderítették, hogy nem csak tavak, de folyószerű képződmények is vannak a Titánon. A komplex csatornahálózat 400 kilométer hosszú, kevesebb, mint egy kilométer széles és nagyjából 240-570 méter mély. A kanyonokon belül a tudósok sötét anyagot figyeltek meg, ám eleinte nem tudták, hogy folyékony vagy szilárd halmazállapotú matériára sikerült bukkanni.

A Cassini radarjeleinek visszaverődése árulta el végül, hogy a csatornák alján található anyag felülete – a metántengerekéhez hasonlóan - rendkívül sima, ami folyadék jelenlétére utal, olvasható a NASA weboldalán. Az, hogy a megfigyelt képződmények miként alakultak ki, egyelőre nem ismert, a kutatók azonban néhány opciót felvázoltak.

Sötét anyaggal kitöltött kanyonok a Cassini radarképén Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASI

Ezekben szerepelnek a tektonikus eltolódások okozta felszíni változások és a metántengerek folyadékszintjének ingadozásai is. Valószínűleg a két faktor együttesen járult hozzá a Titán elárasztott kanyonrendszerének kialakulásához.

Az eredményeket felvázoló tanulmány a Geophysical Research Letters című szakfolyóiratban jelent meg.