A nagyobb fejű csecsemők sikeresebbek lehetnek a jövőben

ikrek, egypetéjű ikrek, csecsemő, baba
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Brit kutatók a UK Biobank adatainak elemzésével kimutatták, hogy a nagyobb fejkörméret és agytérfogat általában magasabb intelligenciával társul, ezért erős kapcsolatban áll a baba későbbi életének sikerességével.
Vágólapra másolva!

Az eredmény egyike az elsőknek, amelyek az UK Biobank által tárolt adatok feldolgozásából származik. Az adatbankban 500 000 brit adatai szerepelnek. E személyeket hosszú távon tanulmányozták, hogy feltárják a kapcsolatokat a génjeik, a fizikai és mentális egészségi állapotuk és az életútjuk közötti kapcsolatot.

Nem mindegy, mekkora a baba feje Forrás: AFP

Nagyon fontos az agyméret

A kutatás fő célja az agyfunkciók és a DNS közötti komplex összefüggések feltárása, ami az idegtudomány egyik legnagyobb kihívása, mivel olyan sok gén játszik ebben szerepet.

Az eredmény azonban egy viszonylag egyszerű dologra utal: az agyméret számít, mégpedig sokat, írja a The Times.

„Rendkívül szignifikáns összefüggéseket figyeltünk meg az UK Biobank mintákban tárolt kognitív (gondolkodással kapcsolatos) tesztértékek és számos poligénes (sok gén által meghatározott) tulajdonság, így a koponyaűr térfogata, a csecsemő fejkörmérete és a gyerekkori kognitív képességek között" – írták a szerzők a Molecular Psychiatry folyóiratban közzétett cikkükben.

Intelligenciával összefüggő gének

Az eredmény valószínűleg egyike annak a sok tudásanyagnak, amely a Biobank adataiból kiszűrhető. Az Edinburghi Egyetem professzora, Ian Deary által vezetett kutatócsoport elmondta, hogy

olyan génváltozatokra bukkantak, amelyek erős összefüggésben állnak az intelligenciával.

A verbális-numerikus képességek elemzése 17 jelentős gént tárt fel. Ezek közül néhány még azt is előrejelezheti, mekkora a valószínűsége annak, hogy valakinek sikerül-e elvégeznie az egyetemet.