Ismét feltűnt a száz éve nem látott tengeri lény

farkos zsákállat
Bathochordaeus charon
Vágólapra másolva!
A Bathochordaeus charon kétségtelenül a legtitokzatosabb tengeri lények közé tartozik. Több mint száz éve látták először, azóta viszont nem sikerült újból a nyomára akadni, sőt, már abban is kételkedtek a szakemberek, hogy egyáltalán létezik. Most új felvételek készültek a faj egyik képviselőjéről, ami eloszlatta a kételyeket.
Vágólapra másolva!

Az apró farkos zsákállatok (Larvacea) közé tartozó fajt 1900-ban fedezte fel Carl Chun német biológus, és bár azóta sokszor látni vélték a fura teremtményt, egyik esetet sem sikerült hitelesen dokumentálni.

Úgy néz ki azonban most „megtört a jég", és lefényképeztek egy példányt Kalifornia partjainál a Monterey-öbölben.

Bathochordaeus charon Forrás: MBARI

A kicsiny farkos zsákállatokat méretük miatt nem könnyű pontosan beazonosítani. A most talált példány viszont feltűnően nagynak számít: egy átlagos Larvacea egyed testhossza (ha farkának méretétől eltekintünk) 1 centiméter körül van,

a most megfigyelt B. charon azonban 9 centiméteres.

Életmódjáról nem sok információ áll rendelkezésre. Annyi bizonyos, hogy nyálkás burkot hoz létre maga körül, amely egyfajta szűrőként funkcionál: a vízben sodródó nagyobb szemcsék megtapadnak a nyálkarétegen, az apróbbak viszont keresztülhatolnak rajta, az állat ezeket fogyasztja el. Hogy a B. charon miként szaporodik vagy meddig él, nem tudni.

– írta a fajt bemutató tanulmány vezető szerzője, Rob Sherlock a kiadott sajtóközleményben. Az eredményt a Marine Biodiversity Records című szakfolyóiratban publikálták.