Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ilyen galaxist még senki sem látott

különös galaxis
A PGC 1000714 hamisszínes képe
Vágólapra másolva!
Különleges galaxist fedeztek fel a csillagászok tőlünk 359 millió fényévre. A csillagvárosnak nemcsak egy, hanem két gyűrűje is van. Ilyet korábban nem láttak a szakemberek.
Vágólapra másolva!

A PGC 1000714 leginkább a gyűrűs galaxisokra emlékeztet. E csillagvárosoknál létezik egy ősi galaxismag, amit fiatal csillagok gyűrűje vesz körül. Ha azonban jobban szemügyre vesszük, a PGC 1000714 eltér társaitól: a magot nem egy, hanem két gyűrű is körülveszi, ilyet pedig korábban még nem láttak a kutatók.

– mondta Patrick Treuthardt csillagász a CNN műsorában.

A szakértő hozzátette: a gyűrűs galaxisok (vagy Hoag-objektumok) eleve nem tartoznak a világegyetem leggyakoribb képződményei közé, ám olyat még senki sem látott, hogy egy ilyen csillagvárosnak két gyűrűje is lenne.

A PGC 1000714 hamisszínes képe Forrás: Ryan Beauchemin

Külső és belső gyűrű

Treuthardt és kollégái a chilei Las Campanas obszervatórium segítségével vizsgálták a PGC 1000714-et. Kiderült, hogy a külső gyűrű kékes színnel tündöklő csillagai mindössze 0,13 milliárd évesek, a belső vörös galaxismag kora azonban eléri az 5,5 milliárd évet. A külső gyűrű belsejében található a második, belső gyűrű. Ez már jóval idősebb csillagokat tartalmaz, a felvételeken színük is vörösesnek látszik. A két gyűrűt látszólag semmi nem kapcsolja össze.

A kutatók úgy gondolják, a PGC 1000714 belső és külső gyűrűje két különálló időszakban jött létre, mivel azonban ilyen jellegű csillagvárost még nem láttak a szakemberek, semmi biztosat nem lehet mondani. Azt sem tudni, ez a szerkezet mennyi ideig marad fenn: tartósnak számít-e vagy (csillagászati értelemben véve) „hamar" széthullik. A belső gyűrű csillagainak pontos korát egyelőre nem sikerült megállapítani, ehhez további vizsgálatok szükségesek.

Az eredményeket a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban tették közzé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez