Megnövekedett radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontján

Sandia Nemzeti Laboratórium, kísérleti reaktor, Cserenkov-sugárzás
Vágólapra másolva!
Megnövekedett, de még az egészségügyi határérték alatti radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontja felett január óta, forrása egyelőre ismeretlen.
Vágólapra másolva!

A radioaktív jód-131 izotóp megnövekedett mértékű jelenlétét először januárban észlelték a norvég–orosz határon, azóta több európai ország felett is elterjedt. A hatóságok szerint elképzelhető, hogy egy gyógyszergyárban történt, be nem jelentett baleset okozza a sugárzást.

Januártól észlelik

Noha januárban észlelték a jelenséget, a finn és francia hatóságok csak most számoltak be a helyzetről. Bejelentették, hogy először Norvégiában észlelték a radioaktív értékkilengést, majd január végéig megjelent Finnországban, Lengyelországban, Csehországban, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban.

A Sandia Nemzeti Laboratórium kísérleti reaktora (a kísérteties kékes fényt a Cserenkov-sugárzás okozza) Forrás: Sandia National Laboratory

Astrid Liland, a finn sugárvédelmi hatóság munkatársa elmondta, az ország legészakibb megyéjében, Finnmarkban januárban mért értéknövekedés nagyon alacsony volt, nem jelentett veszélyt sem az emberekre, sem a környezetre, ezért nem hozták nyilvánosságra.

Franciaország sugárvédelmi hatósága is azt közölte, hogy Európa talajszintjén a radioaktív jód-131 izotóp mértékének januári emelkedésének nincs egészségügyi vonatkozása, és azóta vissza is tért a normális szintre.

Egyelőre nem tudják azonosítani a helyszínt

Egyelőre azonban nem tudni, mi okozta a megnőtt sugárszintet.

A jód-131 izotóp felezési ideje csupán nyolc nap, tehát jelenlegi észlelése a légkörben annak bizonyítéka, hogy nemrég szabadulhatott fel az izotóp – írja a Science Alert tudományos honlap.

Jelenleg a legvalószínűbb, hogy a forrás valahol Kelet-Európában lehet – egyes összeesküvés-elméletek szerint ez annak bizonyítéka, hogy Oroszország nukleáris tesztet hajtott végre az Északi-sarkvidéken.

"A mérések idején zord volt az időjárás, így nem tudjuk visszavezetni a sugárzást egy bizonyos helyszínre" – mondta el Liland. Hozzátette: a különleges izotópra tekintettel sokkal inkább elképzelhető, hogy valamilyen gyógyszerüzem hibájáról lehet szó, a jód-131 izotópot ugyanis széles körben használják a rák bizonyos típusainak kezelésére.

Nem atomerőműből származik

Nem ez az első ilyen eset: 2011-ben hasonló jelenséget figyeltek meg, amelyről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával készült, február 16-án bemutatott kutatásból kiderült, hogy a csillebérci Izotóp Intézet Kft. szűrőrendszerének hibája okozta a jód-131 izotóp szivárgását. Az intézet orvosi kezelések és kutatások céljára állítja elő radioaktív izotópok több változatát.

Azt, hogy atomerőműből származhat a sugárzás, akkor is gyorsan kizárták, mivel "abban az esetben más elemeket is találtak volna a levegőben" – fogalmazott 2011-ben Didier Champion, a francia sugárvédelmi hatóság akkori vezetője.

A jelenlegi sugárzáskilengés forrásának felkutatása továbbra is folyik, az amerikai légierő speciális, nukleáris robbanások észlelésére specializálódott repülőgépét is bevetették.