Grafénnal turbózott mobilok Barcelonában

grafén, mobilok
Vágólapra másolva!
A mobiltechnológia régóta kacérkodik a jövő anyagának nevezett kétdimenziós, egyatomi vastagságú szénnel, a kiváló vezetőképességű, hőálló, rugalmas, könnyű és szuperszilárdságú grafénnal, s a legutóbbi barcelonai mobil világkiállítás egy egész sor ígéretes alkalmazási lehetőséget vonultatott fel. Az Európai Unió egymilliárd eurós kutatási projektje, a Graphene Flagship szervezésében bemutatott több mint húsz különböző termék és kísérleti modell jórészt vezető ipari cégek és kutatóintézetek együttműködésében készült el.
Vágólapra másolva!

A rendkívül rugalmas grafén nemcsak új kijelzőkkel, s fém helyett kétdimenziós szénnel készült elektródákkal vértezheti fel a jövő mobiljait, de új és új alkalmazások előtt nyílik meg az út. A most bemutatott grafén-alapú Wifi egység például szupersebességű adatátvitelt tesz lehetővé, egy másik, grafénnel készült alkatrész (modulátor) pedig soha nem látott módon növeli meg a jelátvitel távolságát.

Forrás: Graphene Flagship

Bemutattak egy okostelefonokra fejlesztett bioszenzort, melynél háromdimenziós nyomtatással készült talpbetétekbe ágyazott grafén érzékelők mérik az atléták teljesítményét s közvetítik az adatokat a mobilhoz, mely tárolja és elemzi azokat. Egy másik, nagy sikert aratott grafénes wellness érzékelő a szívritmusról ad valós idejű információkat.

A kiállításon demonstrálták, a kétdimenziós anyag a látást helyreállító, szembe ültetett retina implantátumok elektronikájában is új korszakot hozhat, egy grafén érzékelőkkel felszerelt karkötővel pedig tökéletesen lehetett vezérelni egy robotkart.

Forrás: Graphene Flagship

Az átlátszó áramvezető filmek és tranzisztorok, áramvezetésre képes tinták, valamint érintésre érzékeny érzékelők mellett felvonultatott grafénnel készült hősugárzóval a dermesztő hideg is egy pillanat alatt kellemessé tehető, ezért ezt az eszközt a repüléstechnikában tervezik bevetni.

Grafénbevonatú drónt is bemutattak Barcelonában, ahogy olyan együléses BAC Mono sportautót is, melynek súlyát a hátsó kerékdobokhoz használt, grafénnal szilárdított kompozittal csökkentették, amitől a kocsi teljesítménye ugrásszerűen javult.

A BAC Mono sportautó Forrás: Graphene Flagship

Húsz ország mintegy 150 intézménye vesz részt a programban

A Graphene Flagship az EU két, egymilliárd eurós és tíz évre szóló kutatási programja közül az egyik, mely 2013-ban indult és húsz ország mintegy 150 intézménye vesz részt benne. A grafént a jövő ígéretéből a gyakorlati alkalmazás sztárjává emelő együttes munkának magyar tagja is van, az MTA Energiatudományi Kutató Központja Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetén belül működő Nanoszerkezetek kutatócsoport.