Megkapta nevét az albínó orangután

2017.05.15. 16:46

Április közepén még a hatóság emberei szabadították ki azt a különleges albínó orangutánt, amit Borneó szigetén fogságba ejtették a falusiak. Ezután egy rehabilitációs központba helyezték el. A szervezet szerint ez a példány fajának nagykövete lehet, ezért jelentőségteljes nevet szeretettek volna adni neki.

Alba lett a „nagykövet"

A névadó pályázat május 14-én zárult, és ma hirdették ki az eredményt. Az állat az Alba nevet kapta. Ez spanyolul hajnalt, latinul pedig fehéret jelent.

A fehér bundájú, kékszemű, 5 év körüli nőstényt április 27-én fogták el egy isten háta mögötti falu lakói Borneó középső részén, Kapuas Hulu körzetben, a hatóságok két nappal később szabadították ki a ketrecből, amelybe a falusiak zárták.

Alba, az albínó orangutánForrás: AFP/Handout

24 órás orvosi felügyelet alatt áll

A rendkívül ritka állatról most a Borneo Orangutan Survival Foundation Nyaru Menteng-i rehabilitációs központjában gondoskodnak, egy elsötétített lakóhelyet és napi 24 órás állatorvosi felügyeletet biztosítva számára. A természetvédelmi szervezet közölte, hogy fennállásának 25 éve alatt még sosem találkoztak fehér orángutánnal. Ázsia egyetlen nagytestű főemlősének szőre általában barnás-vöröses, szeme pedig sötét.

A szervezet szerint az albínó főemlőst feltehetőleg anyja védelmezte a vadonban, azonban elszakíthatták tőle. Egyelőre nem tudni, hogy visszatérhet-e valaha természetes élőhelyére.