Végre megfejtették a leghíresebb „földönkívüli üzenetet"

alien idegen ufo földönkívüli
A structure of a gesturing Alien in a parking lot in Baker, California on May 10, 2015, of a business selling Beef Jerky and other Jerky products. Besides Aliens, the town of Baker, on the road between Los Angeles and Las Vegas, is known as home to the world's largest thermometer, built in 1991 to honor the highest temperature ever recorded, which was 134 degrees in Death Valley National Park, north of Baker. AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
Negyven évig tartotta lázban az emberiséget, most azonban végre megoldódott a leghíresebb „földönkívüli üzenetet” övező rejtély. Az eredmény minden bizonnyal sokak számára lelombozó lehet.
Vágólapra másolva!

1977. augusztus 15-e óta tartotta lázban az idegenek után kutató lelkes szakértőket és laikusokat az úgynevezett „Hűha!”-jel. Ez egy erős, keskeny sávú rádiójel volt, amelyet a SETI program keretében dolgozó dr. Jerry R. Ehman fogott a Big Ear (Nagy Fül) rádióteleszkóppal.

A szignál olyan jellemzőkkel bírt, amelyek egy lehetséges földön kívüli civilizációtól való származásra utaltak, és teljesen eltért a kozmikus háttérzajoktól. Ehman a felfedezéstől annyira meglepődött, hogy a jelsorozat mellé az angol „Wow!” (Hűha!) felkiáltást írta, innen ered a jel közismert neve. A szignál mindössze 72 másodpercig tartott, és sosem ismétlődött meg.

A rejtély megoldása

Úgy tűnt, a jel a Nyilas csillagképben található M55 gömbhalmaz irányából érkezett, eredetét azonban sokáig nem sikerült megfejteni. Antonio Paris, a St. Petersburg College csillagásza viszont megoldotta a rejtélyt.

Eszerint a jel kibocsátásáért egy üstököspár (a 266P/Christensen és a 335P/Gibbs) a felelős.

Az eredményt ismertető publikáció most jelent meg a Journal of the Washington Academy of Sciences című tudományos folyóiratban, így a felfedezés már hivatalosnak tekinthető.

A kométákat hatalmas, több millió kilométer átmérőjű hidrogénfelhők ölelik körbe, a „Hűha!”-jel frekvenciája pedig ugyanaz, mint a semleges hidrogénatomok által kibocsátott rádiófrekvencia (1420MHz). A kutatócsoport azóta igazolta, hogy a jel észlelésének idején a két üstökös a közelben volt, és a 266/P Christensen rádiójele tökéletesen megegyezett a „Hűha!”-jellel.

A „Hűha!”-jel Forrás: Wikimedia Commons

Rengeteg titok vár még megfejtésre

Habár a felfedezés kijózanító lehet sokak számára, a „Hűha!”-jel az eddigi legerősebb szignál, ami az űrből érkezett. Detektálása bizonyíték arra, hogy rendelkezünk a kozmoszból érkező „zajok” értelmezésének technikájával. Márpedig idegen jelekkel tele a padlás, már csak arra várnak, hogy valaki dekódolja őket.