Furcsa marsi kőkör a Curiosity felvételén

marsi kőkör
Vágólapra másolva!
Kékes pontként lóg ki a barnás kőtengerből a Curiosity rover az amerikai űrügynökség MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) műholdjának új fotóján. Mellette a marsjáró is készített felvételt, amelyen egy furcsa kinézetű kőkör látható. A képződmény természetesen azonnal megmozgatta az ufóhívők fantáziáját.
Vágólapra másolva!

A képet az űreszköz a HIRISE nevű kamerájával készítette. A műszer ötven centiméter átmérőjű tükrös távcsöve az űrszondára szerelt legnagyobb kamera, mellyel a Mars körüli pályáról 30 centiméter felbontású képeket lehet készíteni.

A felvételen látható autóméretű marsjáró éppen a Sharp-hegy lábánál halad következő célpontjához. Mivel a Mars felszínének sokféleségét csak túlhúzott színekkel lehet jól kiemelni, a Curiosity kékebbnek látszik valóságos kinézeténél.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

A kép 2017. június 5-én, két hónappal a Sharp-hegy melletti landolás ötödik évfordulója előtt készült. Ekkor a kutatóeszköz éppen félúton volt a hegy alsó részénél található aktív homokdűnék vizsgálata és a felsőbb régióban elhelyezkedő „Vera Rubin-gerinc” nevű képződmény között. Utóbbinál a rover olyan kőzetkibúvásokat vizsgál majd, ahol a marsi szondával már korábban hematitot detektáltak.

Szokatlan kőkör a Curiosity fotóján

Nem az MRO az egyetlen, ami képet lőtt a vörös bolygóról, a Curiosity is készített felvételeket. Ezek egyikén egy érdekes kőkör látszik. Az összeesküvés elméletek hívei természetesen nem tétlenkedtek, és ahogyan az lenni szokott, egyből idegen civilizáció művének kiáltották ki az érdekes formációt.

Forrás: NASA

A szakértők szerint erről persze szó sincs, minden bizonnyal geológiai folyamatok hozták létre a képződményt.