Igazi csodabogár a készülő szupergyors helikopter

Racer
Vágólapra másolva!
A nagysebességű helikoptereknek nem kell üzemanyagot habzsoló, hangos bestiáknak lenniük, megépíthetők környezettudatos, csöndes masinákként is. Erre jó példa az Airbus tervezett légi járműve, amelyet a napokban mutattak be Párizsban.
Vágólapra másolva!

Az új forgószárnyas repülőgép a tervezők szerint a 400 kilométer per órás sebességet is elérheti, miközben nem csap fülsüketítő zajt és nem szennyezi a környezetet – olvasható a Live Science tudományos portálon.

A"Racer" névre hallgató helikoptert az európai Clean Sky 2 (Tiszta Égbolt 2) program keretében tervezik, amelynek fő célja, hogy csökkentse a légi járművek által kibocsátott szén-dioxidot és halkabbá tegye a légi közlekedést.

Forrás: Airbus

A dobozszárnyas helikopter főrotorja az emelkedést teszi lehetővé, míg két kisebb rotorja előrehajtja a gépet – gyorsabban, mint a hagyományos forgószárnyas repülőknél. A Német Űrrepülési Központ által tervezett rotorokat úgy alkotják meg, hogy azok minél hangtalanabbul működjenek.

Az elektronikusan vezérelt „öko móddal" repülés közben az egyik motor bármikor leállítható. Ez a lehetőség az üzemanyaggal való spórolást segíti, így a járművel jóval nagyobb távot lehet majd megtenni. Szintén a kisebb fogyasztást teszi lehetővé a helikopter könnyű váza.

Az első elkészült Racer várhatóan 2019-ben kerül bemutatásra, a tesztrepülést pedig a rá következő évben tervezik.

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.