Pillantás az ősi skótok titokzatos életébe

Clava Cairns
A skót felföld tájait a történelem és a misztikum sajátos hangulata járja át
Vágólapra másolva!
Rejtelmes ősi kövek állnak kör alakban a skót Felföldön. A híres Clava Cairns egy jól megőrzött bronzkori temető, tele időutazásra csábító titkokkal.
Vágólapra másolva!

A bestseller regény bakancslistás hellyé tette

Az ősi kelta temetkezési helyeket valahogy mindig misztikum lengte körül. Az Invernesshez közeli Clava Cairns (Clava Kőhalmok) sokáig csupán a másodhegedűs szerepét tölthette be a sokkal híresebb és népszerűbb szomszédja, a Culloden csatamező mellett.

A skót felföld tájait a történelem és a misztikum sajátos hangulata járja át Forrás: YouTube

(A 18. században itt gyilkolták le a skót klánokat egy olyan, mindössze 45 percig tartó, vesztes csatában, amely örökre megváltoztatta az itt élők életét)

Az 1743-as cullodeni csata egykorú 18. századi festményen Forrás: Wikimedia Commons

Három éve azonban minden megváltozott, amikor 2014-ben megjelent Diana Gabaldon regénye.

Az Outlander könyves és később televíziós sorozatként elért kirobbanó sikere után egyre több turista vette fel a bakancslistájára ezt a bronzkori, kövekkel teli temetőt. A történetben szereplő, kitalált Craigh na Dun köveket ugyanis pontosan ez a hely inspirálta.

Fiktív időutazásra inspiráltak a hangot adó kövek

A világszerte elsöprő sikert aratott történetben a női főszereplő, Clare Randall és férje Inverness környékére utazik nyaralni, akik egy druida szertartás tanúi lesznek a Craigh na Dun névre hallgató, misztikus állóköveknél.

Diana Gabaldon írónő, az Outlander bestseller regény szerzője Forrás: Outlander

Eleinte nem értik a szertartás jelentőségét, de amikor Claire másnap visszatér, lenge szellő kerekedik és az egyik lapos kő szinte hívogatja (furcsa hangokat hall kiszűrődni a kövekből), hogy lépjen hozzá közelebb. Amikor Claire kíváncsian hozzáér, egy hirtelen jött időutazásban lesz része: az 1945-ben, a második világháborúból ébredező Skóciából visszacsöppen a véres háború sújtotta 1743-as évbe.

Clava Cairns kövei a regény hősnőjét visszarepítik a múltba, az 1743-as cullodeni csatába Forrás: Outlander

Miközben ismeretlen erők a múltba sodorják, megismer egy ifjú skót harcost, Jamie Frasert, akivel végül közösen vesz részt az angolok elleni harcban.

A romantikus kalandsorozat sok valós történelmi tényen alapuló háttérrel rendelkezik,

és nem véletlen, hogy a könyv a New York Times bestsellere lett, miközben a kritikusok javának elismerését is elnyerte.

A bronzkor misztikus lehelete

– Csodálatos látni a Clava Cairns-nál az „Outlander-effektust", ami annyira érdekessé teszi a látogató számára ezeket a kőhalmokat. Ám ezen a misztikus helyen sokkal több minden van, mint pusztán az Outlander történettel való kapcsolat – mutat rá a skót Felföld szépségeit taglaló True Highlands Blog.

Az "örökkévalóság erdeje" Clava Cairns, illetve Culloden mellett Forrás: Jo Woolf

A történelem szerelmeseinek lenyűgöző betekintést nyújt az ősök titokzatos életébe.

A Clava Cairns kőkörei és temetkezési kamarái ugyanis 4000 évre, egészen a bronzkorba nyúlnak vissza. A temető azonban nem a helyszín legkorábbi ismert felhasználása.

A titokzatos köralakú kőépítmények Clava Cairns-ban Forrás: Visit Scotland

A régészek az ásatások során nem csak a temetkezés, hanem a gazdálkodás nyomait is megtalálták. Feltételezik, hogy az egykori gazdasági épületek egy részét újrahasznosították, és beépítették a temetkezési helybe.

Titokzatos szimbólumok, melyeket már senki sem ért

Ma a Clava Cairns maradványait két különálló helyszínen találhatjuk. A fő helyszín, a Clava Balnauran, csendes, fákkal körbezárt környezetben terül el. Három nagy kelta temetkezési kőhalomból (cairn) áll, és mindegyiket egy-egy kőkör veszi körül. A kőhalmok közül kettő egyfajta átjárót alkot, ahonnan a központi temetkezési kamra könnyen megközelíthető egy keskeny folyosón keresztül.

A két járat között található a középső temetkezési üreg.

Az építmény közepére egy szűk folyosón át lehet bejutni Forrás: Ancient History Encyclopedia

A kőhalmokon és a köveken rejtélyes jelöléseket láthatunk: a kehely és a gyűrű szimbóluma gyakorinak számított ebben az időszakban. Sajnos ennek az ősi művészetnek a valódi jelentése az elmúlt négyezer évben teljesen feledésbe merült, így a kutatók csak találgatni tudják a jelentésüket.

Claire Randall (Caitriona Balfe) a nagy sikert aratott Outlander televíziós sorozatban, Clava Cairns furcsa kövei között Forrás: Outlander

A második, kisebb helyszín, a Clava Milton rövid távolságra fekszik a fő kőhalmoktól.

Kevésbé gyakorol drámai hatást a szemlélőjére, mint a Clava Balnauran, de még így is impozáns: magányos kőből, további kőhalmokból és egy jóval később hozzáépült, középkori kápolna romjaiból áll.

Fontos temetkezési hely lehetett

A Clava Cairns-ban végzett ásatások megerősítették, hogy az első építése után ezer évvel úgymond újrahasznosították. Ebben az időben újabb temetkezési rítusokat végezhettek a területen, ahol további műemlékeket is emeltek. Napjainkban egy gyűrűháló maradványait találhatjuk a fő helyszínen, valamint a már említett kápolna romjait Clava Miltonban.

A skót felföldön számos kastély és kápolnarom emlékeztet a távoli múltra Forrás: Pinterest

A temető ilyen mértékű továbbépítése pedig azt sugallja, hogy Clava Cairns hosszú időn át fontos helynek számított az időszámításunk előtt kétezer évvel élt emberek számára.

Az itt eltemetettekről azonban egyelőre elég kevés információ áll a tudósok rendelkezésére,

ugyanis az idő vasfoga, illetve az amatőr és hivatásos régészek jelentős károkat okoztak a túlzásba vitt ásatásokkal.

Clava Cairns Forrás: Highland Personal Development Photography Tours

A szakemberek annyit azonban tudni vélnek, hogy mindössze egy vagy két temetés történhetett minden egyes kőhalmon belül. Emellett az a hatalmas erőfeszítés, amelyet egykor a titokzatos temető megépítését jellemezte, arra utal, hogy az itt eltemetett emberek valószínűleg komoly társadalmi státusszal rendelkeztek.

Télen varázslatos fény világít át a kövek között

A Clava Cairns-t a helybéliek szerint a legjobb tiszta téli napokon megtekinteni.

Ilyenkor a nap titokzatosan csillan meg a kövek mögött.

Amint az alacsony, varázslatos téli napsugár beborítja a helyet, arany fényt sugároz a kövekre és a kőhalmokra.

A téli napsütés különös fényjátékot idéz elő a kövek között Forrás: Nomadic Samuel

A kövek ennyire összehangolt elhelyezése azt sugallja a szemlélőnek, hogy ez nem lehet a véletlen műve:

szinte megkomponálják a naplementét, ami azt feltételezi, hogy alkotói valódi tervezéssel és pontossággal építették meg ezeket. Mindez lenyűgöző és gyorsan tovaröppenő pillantást enged a múltba.

Forrás: Outlander

Egy olyan időbe, amikor őseink a napkeltével és a nap állásával, illetve a hold ciklusával és az évszakok változásával összhangban éltek. Igazi időutazás, bár kétségtelenül nem az 1743-as skót hegyvidékre.