Először kezeltek implantátummal szívelégtelenséget

2017.09.11. 16:58

Egy izraeli startup cég által kifejlesztett egyedi eszköz új reményt ad a diasztolés szívelégtelenségben szenvedő betegeknek. A Rambam Kórház alkalmazta először ezt az implantátumot egy 72 éves kanadai férfin.

A világon több mint 23 millióan szenvednek szívelégtelenségben. Ilyenkor a szív nem képes a szervezet igényét kielégítő mennyiségű oxigéndús vért pumpálni a testbe. Az ilyen betegek kilátásai nagyon rosszak. Az esetek 40 százalékában nem élik meg a diagnózistól számított 5 évet.

A CorAssist nevű izraeli startup cég kifejlesztett egy olyan rugalmas eszközt, amely a bal kamrába ültetve képes javítani a diasztolés funkciókat. A CORolla nevű eszköz közvetlen expanziós erőt fejt ki a kamra falára, és így segíti annak vérrel töltődését.

Így néz ki a bal kamra működését segítő implantátumForrás: CorAssist/Rambam Medical Center

A dr. Yair Feld kardiológus, valamint dr. Yotam Reisner és dr. Shay Dubi által feltalált készüléket minimálisan invazív eljárással, a szívműködés leállítása nélkül lehet beültetni a páciensbe.

Az izraeli egészségügyi minisztérium egyelőre 10 klinikai próbát engedélyezett a készülék beültetésére és hatékonyságának vizsgálatára, mondta Rafi Beyer professzor, a Rambam igazgatója.