Csikóhalak telepedtek meg a Temzében

2017.11.10. 16:17

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy legalább két csikóhalfaj telepedett meg a Temzében - közölte a héten a Londoni Zoológiai Társaság.

A társaság szerint az, hogy csak az elmúlt két hónapban hat különböző, míg korábban évente átlagosan mindössze egy-két egyedet láttak, azt jelzi, hogy a Temze és torkolata igazi paradicsom a vízi élővilág számára. Legutóbb egy ökológiai kutatócsoport figyelt fel egy rövidorrú csikóhalra (Hippocampus hippocampus) Greenwichnél.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy mi okozhatja a csikóhalészlelések számának növekedését. "A vizsgálatok alapján jelenleg két faj, a rövidorrú csikóhal és a pettyes csikóhal (Hippocampus guttulatus) nevezheti Londont az otthonának. Mindkét faj szereti a part menti sekély vizeket és a torkolatokat, ezért nem meglepő, hogy itt találkozunk velük. Az a tény viszont, hogy mindkét fajra a kis állomány jellemző és egyik sem szeret nagy távokat megtenni, arra enged következtetni, hogy a közelmúltban látott csikóhalak nem látogatóba jöttek, hanem állandó lakosok" - mondta Anna Cucknell, a ZSL munkatársa.

Hippocampus hippocampusForrás: Hans Hillewaert/Hans Hillewaert

A csikóhalak felbukkanása újabb bizonyíték arra, hogy a Temze milyen fontos szerepet játszik számos állat - az apró gerinctelenektől kezdve egészen 125 halfaj, köztük a súlyosan veszélyeztetett európai angolna - életében. A ZSL a vancouveri Brit Columbia Egyetemmel együttműködve indította el a Project Seahorse (csikóhalprojekt) elnevezésű kezdeményezést, amelynek célja, hogy jobban megismerjék ezt a bájos vízi teremtményt.