A vörösbor nyugtat, a tömény kihozza belőlünk az állatot

2017.11.22. 14:39

A különböző szeszesitalok eltérő hatással bírnak a kedélyünkre. A vörösbor relaxál, míg az égetett szeszek hajlamosak agresszívvá tenni – állapította meg egy nemzetközi felmérés.

Csaknem 30 ezer fiatal felnőtt szubjektív megítélése alapján a különböző alkoholos italok más és más érzéseket váltanak ki: a vörösbortól a legtöbben kisimultnak érzik magukat, a tömények viszont sokakban agressziót váltanak ki. A BMJ Open című folyóiratban megjelent elemzés a Global Drug Survey (GDS) nemzetközi felmérésből merítette az adatokat. A GDS a világon a legszélesebb körű online felmérés az alkoholfogyasztásról, valamint a legális és illegális drogok használatáról. A kérdőív 11 nyelven elérhető, a válaszok pedig természetesen anonim módon kerülnek rögzítésre.

Minden italféle másféle érzéseket vált ki

A felmérésben specifikus pontok firtatják az otthoni és házon kívüli alkoholfogyasztást, különös tekintettel a sör, égetett szesz-, vörös és fehér bor fogyasztásához kapcsolódó érzésekre. A választható érzések között szerepelnek pozitívak, úgymint feldobottság, ellazultság, szexi érzés, magabiztosság, illetve negatívak, úgymint fáradtság, agresszió, rosszullét, nyughatatlanság vagy sírhatnék. A cardiffi (Wales, Egyesült Királyság) szerzők 21 ország közel 30 ezer, 18 és 34 év közötti adatszolgáltatójának válaszait elemezték, akik mindannyian fogyasztották a szóban forgó összes italfélét a megelőző egy év során, és ki is töltötték a kérdőív vonatkozó mezőit.

A vörös bor ellazítForrás: STYF/Anatoli Styf

A válaszokból egyértelműen kirajzolódott, hogy az emberek a különböző szeszesitalokhoz eltérő érzéseket asszociálnak. A töményekhez kapcsolódott a legritkábban (20 százalékban) az ellazultság; ugyanezt az érzést a vörösbor váltotta ki a leggyakrabban (kis híján 53 százalékban), szorosan utána pedig a sör következett nagyjából 50 százalékkal. Az égetett szeszek ellenben minden más italfajtánál inkább hajlamosak voltak negatív érzéseket kihozni fogyasztóikból: a válaszadók csaknem harmada (30 százaléka) érezte úgy, hogy a tömények agressziót ébresztenek bennük, míg a vörösborivóknak mindössze 2,5 százaléka vallott így.

A rum erőszakossá tesz

A rum, a gin, a vodka és a többi égetett szeszesital sok évszázados történetében az erőszak vissza- meg visszatérő motívum. Ez a globális léptékű tanulmány azt mutatja, hogy a tömény italok fogyasztása ma is nagyobb eséllyel ébreszt agressziót, mint bármely más italé" – erősíti meg Mark Bellis, a cikk egyik társszerzője.

Ugyanakkor az égetett szeszek bizonyos pozitív érzéseket is nagyobb arányban váltottak ki a többi italfajtánál. A válaszadók több mint fele (59 százaléka) vált energikussá és magabiztossá a töménytől, és 42.5 százalékuk pár feles után határozottan szexinek is érezte magát.

A rum agresszívvá teszFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A nőknél erősebb érzelmi hatást váltanak ki az italok

A válaszok iskolai végzettségtől, országtól és életkortól függően különbözőek voltak; főképp a legfiatalabb, 18-24 éves korosztály változott – a saját szemében legalábbis – magabiztossá, lendületessé és szexivé a házon kívüli italozástól. És persze más vélekedések érkeztek a két nem képviselőitől, illetve az alkoholfüggőség mértéke szerint is.

A nőknél az agresszió kivételével valamennyi érzés – pozitív és negatív egyaránt – jóval erősebben asszociálódott az alkoholfogyasztáshoz, lett légyen bármilyen italfajtáról szó. A férfiak pedig – kevéssé meglepő módon – az agressziót kapcsolták számottevően gyakrabban az összes italtípushoz. Hasonló volt a helyzet a masszív ivó/alkoholfüggő kategóriába sorolt válaszadóknál, akik a többieknél hatszorta hajlamosabbak voltak agressziót megélni az italozás kapcsán.

A nőknél erősebb érzelmeket váltanak ki az italokForrás: Dreamstime

Szintén a masszív ivókra volt jellemző, hogy ha választhattak egy italfajtát, otthoni és házon kívüli iváshoz egyaránt olyan italra szavaztak, amely számukra az agresszióval és a sírással kapcsolódott össze. De az alkoholfüggők voltak azok is, akik csak az ivás révén voltak képesek elérni az alkohollal társított pozitív érzéseket: közülük ötször annyian vallottak úgy, hogy energikussá teszi őket az ivás, mint a függőség szempontjából alacsony kockázatú alkoholfogyasztók közül.

Az italozás kiváltotta érzelmeket számos tényező befolyásolja

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a tanulmány megfigyelő jellegű, ezért az összefüggések ok-okozati irányára nézve nem vonhatók le belőle következtetések. A kutatók azt is kiemelik, hogy az italozás kiváltotta érzéseket számos tényező befolyásolja; szerepet játszanak egyebek között a szeszesitalok reklámjai, az alkoholfogyasztás körülményei, és a különböző italfajták alkoholtartalma. Következtetésük szerint mégis fontos az alkoholfogyasztás nyomán ébredő érzéseket módszeresen megismerni, mert csak akkor kezelhetjük megfelelően a káros italozási szokásokat, ha megértjük, milyen érzelmek vezérlik az italfajta megválasztását a népesség különböző csoportjaiban.

A tét természetesen nem csekély, hiszen világszinten és évente mintegy 3.3 millió haláleset, valamint átlagban minden húszból egy egészségkárosodás és baleset közvetlenül az alkohol számlájára írható.

Az italozás könnyen átfordulhat alkoholizmusbaForrás: --

„Az Egyesült Királyságban egy liternyi tömény italt már 15 fontért (5400 Ft; a brit átlagos nettó havi jövedelem kb. 540.000 Ft – a ford.), vagy akár kevesebbért is beszerezhetünk, tehát egy feles mindössze 75 pennybe (270 Ft) kerül. Ez az árszint hovatovább felbátorít az olyan mértékű fogyasztásra, amely nemcsak az italozó egészségét károsítja, de a belőle származó erőszakon és baleseteken keresztül a környezete számára is kockázatot jelent" – szögezi le Bellis professzor.